Relatare despre Harap Alb

29 iunie 2014   Dileme on-line

Luni, 30 iunie, ora 18, la Librăria Bastilia va avea loc lansarea volumului Relatare despre Harap Alb, de Stelian Țurlea. Invitați, alături de autor: Alex Ștefănescu, Tudorel Urian, Daniel Cristea-Enache.

Relatare despre Harap Alb se află la a doua ediție, cea din 2005 fiind recompensată cu Premiul Asociaţiei Editorilor din România pentru literatură pentru copii. Romanul, recent apărut la Cartea Românească, este disponibil și în ediție digitală.

Vorbilă (Povestitorul), sătul să-i tot scrie piesele lui Shakespeare, fuge din Anglia, se alătură lui Setilă, Flămînzilă şi celorlalţi membri vestiţi ai grupului de aventurieri şi împreună sar în ajutorul prinţului Petru, ajuns în stăpînirea Spînului, care-l numeşte cu dispreţ Harap Alb. Cu toţii străbat lumea în lung şi-n lat, răscolesc plantaţii de canabis, ajung în minele de azotat de amoniu ale Septentrionului, inventează jocuri şi dezleagă enigme cumplite, participă la lupte celebre consemnate de hrisoave, văd oraşe prăbuşindu-se şi altele ridicîndu-se din cenuşă, imperii care se nasc şi ameninţă lumea, înfruntă armate de barbari năvălitori. Sînt nemuritori. Cineva trebuia să relateze despre ei.

„În ciuda punctului de plecare şi a experienţei autorului în acest domeniu, ţin să precizez, de la bun început, că nu este o carte pentru copii, ci una pentru adulţi, mai mult chiar, una pentru adulţi inteligenţi, cultivaţi şi, nu mai puţin, foarte rafinaţi.” (Liviu Antonesei) 

Născut la 6 ianuarie 1946, Stelian Ţurlea a urmat studii de filologie şi filosofie. Este jurnalist și autor a optsprezece romane, zece cărţi de publicistică, nouă cărţi pentru copii şi două traduceri. A primit Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatură pentru copii (2003), Premiul Asociaţiei Editorilor din România pentru literatură pentru copii (2005), Premiul Special al Uniunii Scriitorilor (2006), Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (2007), Premiul Flacăra pentru literatură (2011). 

Mai multe