Regizori români la Festivalul de la Sibiu: Gianina Cărbunariu

15 iunie 2016   Dileme on-line

Gianina Cărbunariu este din nou prezentă pe scena Festivalului Internațional de teatru de la Sibiu cu ultimul său spectacol, creat pe scena Teatrului Național Radu Stanca, Oameni obișnuiți. Tot aici a creat acum doi ani un alt spectacol, scris și pus în scenă de ea, Solitaritate, cu care a fost invitată vara trecută la festivalul de la Avignon, secțiunea oficială, iar anul trecut la Festivalul de la Sibiu a fost prezentă cu spectacolul De vînzare, creat la Teatrul Odeon din București. Un nume deja bine cunoscut, în România și în străinatate. Nu mai amintim numeorasele sale participări și turnee in Belgia, Franța, Polonia, sau Slovenia. Personalitate multiplă și în continuă dezvoltare, cum am defini astăzi, Mirella Patureau, prezența pe scenele românești a unei autoare-regizor ca Gianina Cărbunariu?

Mirella Patureau: Pusă astfel întrebarea ne trimite direct la unul din aspectele cele mai interesante ale teatrului contemporan, și anume apariția autorului total al spectacolului, regizorul care-și scrie textul, direct pe scenă, în colaborare cu actorii cel mai adesea. Este cazul unor oameni de teatru ca Jöel Pommerat, Rodrigo Garcia sau Sylvain Creuzevault. Regizorul-dramaturg este dealtfel titlul tezei de doctorat pe care o pregătește Gianina Cărbunariu.

Deci, întrebarea, autor dramatic sau regizor, nu are sens în cazul ei decît dacă cei doi termeni sînt văzuți legați, topindu-se unul în altul. Mai clar, Gianina Cărbunariu scrie spectacole, căci spune ea într-un interviu mai vechi, deja din 2008, "teatrul nu e literatură", sau, nu e numai literatură, scrisul și lucru pe scenă decurg unul din altul, se îmbină și se determină reciproc, cred că este principala trăsătură cu care am defini-o pe Gianina Cărbunariu astăzi.

Citiți și ascultați mai multe pe rfi.ro

Mai multe