Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii împlineşte 90 de ani

21 aprilie 2016   Dileme on-line

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi Irandei de Nord împlineşte vîrsta de 90 de ani, dar continuă să-şi îndeplinenească îndatoririle de şef de stat aşa cum face de 64 de ani încoace de cînd s-a urcat pe tron. Actuala suverană se bucură în continuare de popularitate, dar nu acelaşi lucru se poate spune despre urmaşii ei, ceea ce pune sub semnul întrebării viitorul monarhiei în Marea Britanie.

Regina îşi aniversează ziua de naştere la Windsor, unde se află una dintre reşedinţele sale oficiale, şi a început de miercuri printr-o vizită la oficiul poştal din localitate, unde a marcat cea de-a 500-a aniversare a înfiinţării poştei regale - Royal Mail - de către strămoşul ei, regele Angliei Henric al VIII-lea.

Suverana a fost însoţită de Prinţul Phillip, cu care este căsătorită din anul 1947 şi care în această vară împlineşte 95 de ani. De atfel Royal Mail va marca cea de-a 90 aniversare a Reginei prin emiterea unui timbru care-l înfăţişează e Prinţul George, strănepotul ei şi al treilea în ordinea succesiunii la tron, primul dintr-o serie de timbre jubiliare.

Tatăl lui George, Prinţul William, care este fiul Prinţului Moştenitor Charles, fiul cel mai vîrstnic al Reginei, a spus într-un interviu la BBC că bunica sa a fost un "exemplu călăuzitor" de cum trebuie să se comporte un monarh.

Citiţi şi ascultaţi mai multe pe rfi.ro

Mai multe