Recomandările săptămînii

30 aprilie 2015   Dileme on-line

Dosarul de săptămîna aceasta deslușește Cultura integrității la români. Dorin Bodea, autorul studiului de la care pleacă acest dosar, face o hartă mentală a succesului la români. Dintre cele patru tipare mentale identificate la cei 1616 de participanți, unul este următorul: ”Succesul implică scurtcircuitarea regulilor pentru că atît regulile, cît şi corectitudinea nu sînt strîns legate de ce se întîmplă în realitate, nu sînt ancorate în viaţa de zi cu zi, ci exprimă mai degrabă un ideal nerealist, neomenesc, nepămîntesc (de aici şi formula: regulile sînt făcute pentru a fi încălcate);” 

http://dilemaveche.ro/sectiune/tema-saptamanii/articol/harta-mentala-succesului-romani

Andrei Pleșu scrie despre Paul Gherasim și grupul Prolog - o categorie de artiști care ”s-au străduit să întreţină preocuparea pentru autenticitate, pentru firesc, pentru studiu, pentru „natură“ (înţeleasă în afara reţetelor academice). Suportul lor spiritual era o nobilă umilitate, respectul pentru „meserie“ şi credinţa în Dumnezeu.”

http://dilemaveche.ro/sectiune/situa-iunea/articol/mereu-reinceputul-prolog

Sever Voinescu redă fragmentul din cartea sa de interviuri cu soprana Virginia Zeani (Canta che ti passa. Virginia Zeani în dialog cu Sever Voinescu – editura Gutenberg, 2011) în care aceasta îi evocă pe Fellini și pe Giulietta Masina.

http://dilemaveche.ro/sectiune/ce-lume-traim/articol/o-amintire-virginia-zeani-federico-fellini

Luiza Vasiliu îi ia un interviu regizoarei Claire Denis, care a fost invitată la NexT. Despre care Nick James, redactorul-şef al publicaţiei Sight & Sound, afirmă că: „Nu există în momentul ăsta în lume un cineast mai bun ca ea“.

http://dilemaveche.ro/sectiune/film/articol/mi-se-pare-mereu-sint-mai-putin-iubita-decit-ceilalti-interviu-claire-denis

Mai multe