Rebelii Cehoslovaciei – înainte și după

14 noiembrie 2019   Dileme on-line

Luni și marți, 18 și 19 noiembrie, au loc ultimele seri de film la Centrul Ceh. La Documentary Mondays va fi proiectat „Year Without Magor: Genius Cannot Be Faked”, iar „The Inheritance or Fuckoffguysgoodday” va rula la Fiction Tuesdays.

Documentarul „Year Without Magor: Genius Cannot Be Faked”, ilustrează, pe de o parte, fragmente din povestea trupei cehe de muzică experimentală The Plastic People of the Universe, relatată de Ivan Martin Jirous (Magor) în cartea cu același nume, dar și opiniile acestuia despre societate, politică și mediul înconjurător. Filmul îi prezintă pe cei mai proeminenţi şi apropiaţi prieteni ai lui Magor, atît din perioada de disidenţă, cît şi din perioada de libertate, precum Václav Havel, Dagmar Vokatá, Francis Piggy Stárek, Dana Němcová şi familia, dar şi Petruška Šustrová, Vratislav Brabenec şi membrii Uniunii pentru Pace (Peace Pledge Union – PPU), fiecare încercînd să facă față unui regim dictatorial în care acuzațiile false îi condamnă pe oameni la închisori mizerabile.

Marți, 19 noiembrie, The Inheritance or Fuckoffgusgoodday marchează trecerea în registrul eliberat, dar haotic, al post-comunismului ceh, fiind o reprezentare caricaturală a societății est-europene așa cum o percepea Věra Chytilová la începutul anilor ’90. Protagonistul, Bohumil Stejskal, este un om de la țară proaspăt îmbogățit în urma legilor de retrocedare post-comuniste. Filmul este un studiu asupra tipologiei de om necioplit și zgomotos, nevoit să se adapteze unei noi condiții de libertate individuală și putere economică neașteptată, într-o perioadă istorică incertă și, totodată, asupra noilor moduri de raportare la sex și societate.

Intrarea la proiecții este liberă. Acestea încep la ora 20:00, iar accesul se face de la 19:30, timp suficient pentru a savura o bere cehă din partea casei.

Evenimente Facebook aici: DM & FT. Eveniment susținut de Budweiser Budvar.

Foto: cadre din Year Without Magor: Genius Cannot Be Faked și The Inheritance or Fuckoffgusgoodday

Mai multe