Radio Europa Liberă: Pe cine îngrașă taxa pe zahăr

6 august 2019   Dileme on-line

Ideea Guvernului de a taxa zahărul din băuturile răcoritoare mai este folosită și de alte state, cum ar fi Mexicul, însă în România pare mai degrabă „o foame de bani” și mai puțin o chestiune de sănătate, este de părere analistul economic Dragoș Cabat.

„Trecând peste explicațiile de marketing legate de sănătatea populației, au o foame de bani extraordinară”, comentează, pentru Europa Liberă, analistul economic Dragoș Cabat.

Într-un proiect de ordonanță de urgență, Guvernul a anunțat că vrea să impună o acciză pe băuturile răcoritoare care conțin mult zahăr. Astfel, pentru băuturile care conțin între 5-8 grame de zaharuri la 100 de ml, acciza o să fie de 0,8 de lei pe litru. Ea crește la 1 leu pe litru pentru răcoritoarele care au peste 8 grame de zaharuri la 100 de ml. Impactul bugetar calculat pentru patru luni ar fi de 320 de milioane de lei (68 de milioane de euro), iar potrivit notei de fundamentare, „această măsură descurajează consumul de alimente nesănatoase și aduce venituri care pot fi investite în educație și sănătate”.

Citiți restul articolului aici.

Mai multe