Proiecție și dezbatere "Vulpe-vînător"

31 ianuarie 2014   Dileme on-line

UNATC București și Film Menu prezintă sîmbătă, 1 februarie, de la ora 19, proiecția filmului Vulpe-vînător, în regia lui Stere Gulea. Discuția ulterioară proiecției va fi moderată de Stere Gulea, Florin Mihăilescu (imagine), Mara Grigore și Claudiu Istodor (ambii în distribuție).

După un an și jumătate în care am proiectat și discutat exclusiv filme românești recente, începînd cu acest sezon al „Să Film!” ne propunem să prezentăm lunar cîte un film românesc realizat anterior anului 2000, pe care să îl discutăm cu echipa de realizatori. Ne dorim astfel să readucem în atenția publicului filme importante ale istoriei cinematografiei românești, unele dintre ele dificil de accesat, toate - imposibil de ignorat.

Vulpe-vînător se află la baza romanului laureatei Premiului Nobel pentru literatură, Herta Müller, Încă de pe atunci vulpea era vînătorul, și conține una dintre cele mai valoroase prestații ale actriței Oana Pellea. Este primul dintre cele două filme realizate de Stere Gulea ale căror acțiune se petrece în timpul evenimentelor din decembrie 1989 ce au dus la căderea dictaturii în România (celălalt este Stare de fapt, 1996).

Filmul e inspirat de evenimentele premergatoare revoltei timișorenilor din decembrie 1989. Fire independentă și nonconformistă, Irina, o tînără profesoară, intră în vizorul Securității, care, spre a o intimida, utilizează un întreg arsenal de presiuni psihologice. Euforia pe care i-o provoacă eroinei căderea lui Ceaușescu este, din păcate, de scurtă durată: Irina descoperă curînd că n-a scăpat de urmărirea Securității.

Mai multe