Proiecţie şi dezbatere „Soarele negru“

18 aprilie 2017   Dileme on-line

Sîmbătă, 23 aprilie, ora 17, va avea loc prima proiecţie a filmului documentar Soarele Negru, inspirat de capodoperele Colecţiei de Artă Veche Românească, la Muzeul Naţional de Artă, în corpul Ştirbei Vodă al fostului palatul regal. Întîlnirea va avea loc în expoziţia „Colecţia de Artă Veche Românească. 150+“, deschisă pînă la finalul lunii aprilie la Muzeul Naţional de Artă, în corpul Ştirbei Vodă al fostului palatul regal.

Filmul, realizat în 1968 de regizorul Slavomir Popovici, transformă mesajul artistic al broderiilor medievale cu tema Plîngerii într-un poem cinematografic ce rescrie povestea timpului segmentat dramatic de vîrstele vieţii şi ale istoriei.

Participarea se face pe bază de programare la telefon 021.314.81.19 sau prin e-mail la programari@art.museum.ro. Accesul la eveniment este liber. Filmul va fi reluat pînă pe 30 iulie.

Expoziția „Colecţia de Artă Veche Românească 150+” își propune să spună publicului povestea Colecției de Artă Veche Românească și în același timp să pună în valoare fondul artistico-documentar Alexandru Odobescu/Henri Trenk, rămas inedit pînă în zilele noastre. Totodată, expoziţia pune în dialog desenele realizate de Trenk şi capodoperele artei medievale care le-au inspirat pe artist în urmă cu 150 de ani. Sînt prezentate piese inedite din colectia de Artă Veche Românească, care şi-au recuperat "istoriile personale" in urma cercetarilor de arhivă, dintre care amintim: bastonul primului egumen al mănăstirii Hurezi, brîiele de mătase ale lui Barbu Craiovescu, broderii realizate în atelierele curţii domneşti brîncoveneşti, dar şi un epitaf rusesc din vremea țarului Boris Gudunov păstrat la mănăstirea Bistrița.

Mai multe