Procurorul General al Germaniei a fost demis

6 august 2015   Dileme on-line

În Germania, procurorul general federal a fost demis de ministrul Justiţiei. Totul s-a petrecut în urma scandalului declanşat de acuzaţiile de trădare formulate de procuror la adresa unui blog care a publicat documente ale serviciilor secrete.

Toată disputa s-a iscat după ce blogul Netzpolitik.org a publicat documente prezentate ulterior ca fiind secret de stat, fapt pentru care a fost demarată o anchetă. Joi, blogul a dezvăluit că această anchetă menţionează acuzaţia de trădare împotriva a doi ziarişti. Informaţia a declanşat proteste vehemente din partea presei şi a unor politicieni care acuză Justiţia de cenzură.

Ministrul Justiţiei, Heiko Maas, a criticat la rîndul său această anchetă condusă de procurorul Harald Range. Acesta a declarat în apărarea sa că un expert independent a apreciat că documentele publicate de blog reprezintă un secret de stat, fapt susţinut şi de seful informaţiilor interne şi care ar fi constituit un argument suficient pentru demararea anchetei. Harald Range spune că a informat ministerul Justiţiei, care i-ar fi cerut "să pună capăt imediat" anchetei.

Citiţi şi ascultaţi mai multe pe site-ul rfi.

Mai multe