Prinţul moştenitor al Arabiei şi Legiunea de onoare franceză

8 martie 2016   Dileme on-line

Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohamed Ben Nayef, a fost decorat cu Legiunea de onoare, cea mai înaltă distincţie franceză, ceea ce a suscitat o serie de critici. Guvernul a justificat gestul evocînd existenţa unor "tradiţii diplomatice".

Greu de găsit două ţări pe glob cu tradiţii mai diferite, cu stiluri de viaţă şi coduri valorile mai diferite decît Franţa, ţara prin excelenţă a drepturilor omului şi a insolenţei, şi Arabia saudită, ţara prin excelenţă a rigorismului islamic şi a discriminărilor. Ceea ce nu l-a împiedicat pe preşedintele François Hollande să-i înmîneze, vineri patru martie, legiunea de onoare prinţului moştenitor saudit care a fost primit la Palatul Elysée. Stirea a devenit publică abia mai tîrziu şi a suscitat comentarii acide. Ministrul francez de externe Jean-Marc Ayrault s-a văzut deci obligat să aducă unele precizări:

"Este o tradiţie diplomatică. Si pot să vă citez o mulţime de cazuri de astfel de decernări. Decoraţia nu a fost dată într-un cadrul solemn. Există uneori tradiţii diplomatice care pot mira, trebuie luate ca atare."

Citiţi şi ascultaţi mai multe pe rfi.ro

Mai multe