Prin Bucureștii lui Mircea Eliade

27 martie 2017   Dileme on-line

A.R.C.E.N. organizează, în colaborare cu Institutul Francez din București, în perioada 30 martie – 27 aprilie, seria de evenimente Eliade 110. Două evenimente și șase trasee-culturale, care vor marca 110 ani de la nașterea lui Mircea Eliade.

Sîmbătă, 1 aprilie, de la ora 17.00, ARCEN invită bucureștenii la un nou traseu – cultural pietonal prin cartierul Mîntuleasa, zonă reper a Bucureștiului istoric.

Traseul „Prin Bucureștii lui Mircea Eliade” se va desfășura în fiecare sîmbătă și duminică, în perioada 1 – 23 aprilie, de la ora 17.00, în perimetrul străzilor: Mîntuleasa – Romulus – Popa Soare – Dimineții – Pictor Al. Romano – Sf. Ștefan – Plantelor –Negustori – Dumitru Stăniloae – Calea Moșilor – Sfinților, avînd ca punct de pornire Biserica Mîntuleasa (str. Mîntuleasa, nr. 20) și punct final str. Radu Cristian nr 1.

Traseul – cultural ARCEN propune un perimetru al Bucureștiului istoric care a marcat copilăria lui Mircea Eliade, elev al Școlii Mîntuleasa acum 100 de ani, zonă a orașului regăsită și în multe din nuvelele sale fantastice scrise în exil. „Prin Bucureștii lui Mircea Eliade” este un traseu-cultural ce propune ca alternativă de promenadă pentru bucureșteni un cartier istoric din centrul capitalei, valorificîndu-se memoria orașului și caracterul deosebit al peisajului cultural.
Traseul ARCEN va cuprinde istoria fostelor mahalale, explicații despre arhitectura caselor existente, dar și o îmbinare între amintirile lui Mircea Eliade despre Bucureștii copilăriei și o serie de elemente de mitologie urbană (tramvaiul, liftul, fereastra, podul și pivnița, scara și trăsura), motive recurente în literatura lui fantastică.

Participarea la traseul-cultural ARCEN este gratuită.

„Prin Bucureștii lui Mircea Eliade” este un traseu-cultural care face parte din proiectul Eliade 110 organizat de ARCEN și Institutul Francez la 110 ani de la nașterea autorului.

Foto: A. Groşescu

Mai multe