Primul concert The Gurdjieff Folk Instruments Ensemble în România

11 februarie 2015   Dileme on-line

Ansamblul The Gurdjieff Folk Instruments, cîștigătorii Premiului Edison Jazz/World 2012 pentru cel mai bun album internațional, vin pentru prima oară în România. Cei zece muzicieni, printre care cei mai renumiți interpreți profesioniști de muzică instrumentală tradițională din Armenia, vor concerta la Sala Radio din București pe 26 martie, cu începere de la ora 20.

Albumul Music of Georges I. Gurdjieff, lansat de ECM în 2011, este un material discografic care a avut un succes remarcabil. S-a bucurat de aprecierea publicului care a umplut sălile de concerte în anii  2011 – 2012, a primit premii pentru interpretarea deosebită şi recunoaşteri din partea specialiștilor și presei internaţionale: Premiul Edison Jazz/World 2012 pentru cel mai bun album internațional, obținut la Festivalul de jazz din Olanda.

Muzica ansamblului reprezintă o valoroasă sursă de informaţie etnomuzicologică, o incursiune fascinantă în muzica sacră, tradiţională a unei epoci în care înregistrările audio nu-şi făcuseră apariţia. Sonorităţile armene, greceşti, kurde, asiriene sau arabe poartă ascultătorii într-o rară călătorie, plină de mister şi lirism.

“…o selecție rafinată de piese instrumentale, delicate și puternic obsesive. Ele sînt rezultatul interpretării la 14 instrumente acustice. Piesele se înlănțuie de la aranjamentele hipnotice specifice duduk-ului, instrument armean de suflat, și pînă la pasajele fine și rarefiate, sau la bucățile muzicale de dans, interpretate cu dîrzenie și hotărîre la instrumentele cu coarde - kanon, sitar sau timpanon. Este un repertoriu care te uluiește și pe care îl simți desăvîrșit.” – Robin Denselow, The Guardian

Din programul concertului de la Bucureşti fac parte compoziţiile lui G.I.Gurdjieff şi Komitas Vardapet, interpretate la pian şi  la instrumente tradiţionale precum duduk, kamancha, oud, kanon sau blul. Este al doilea eveniment din turneul european 2015 al ansamblului, care cuprinde printre alte ţări, Germania şi Olanda.

The Gurdjieff Ensemble a fost fondat în 2008 de pianistul și compozitorul armean Levon Eskenian și are în componenţa sa zece muzicieni, cei mai renumiți interpreți profesioniști de muzică instrumentală tradițională din Armenia.

Ansamblul poartă numele filozofului, maestrului spiritual, autorului și compozitorului Georges Ivanovitch Gurdjieff.

Dupa douzeci de ani de explorare cu grupul său Căutătorii adevărului, Gurdjieff a adus în Vest o învățătură necunoscută pînă atunci, despre locul Omului în univers și posibila lui evoluție. Sînt mulți care spun – și anume cei care au o înclinație spre spiritualitate – că muzica lui Gurdjieff îi cheamă dintr- un loc îndepărtat, familiar și necunoscut în același timp.

Compozițiile lui Gurdjieff au fost studiate în America şi Europa de Vest, în mare parte datorită transcripțiilor pentru pian făcute de compozitorul și pianistul rus de formație clasicistă Thomas de Hartmann. Pianiști de seamă au interpretat piesele pentru pian: Keith Jarett, Laurence Rosenthal, Charles Ketcham, Linda Daniel Spitz, Alain Kremsky,  Alessandra Celletti etc.

În programul concertului, alături de muzica lui Gurdjieff, sînt şi piese din compoziţiile lui Komitas Vardapet, compozitor, etnomuzicolog, pianist şi dirijor mult apreciat in lumea muzicala a anilor 1900, in Europa de Vest. Unul dintre reprezentantii ei, compozitorul Claude Debussy, după un concert susţinut de Komitas, a exclamat uimit: “Strălucitor! Mă înclin în faţa geniului dvs. muzical, părinte Komitas”.

Informații suplimentare despre Ansamblu si alte reacții ale presei internaționale găsiți în secțiunea Eveniment 2015 pe site-ul www.octava.ro.

Mai multe