Președintele Klaus Johannis respinge demiterea Laurei Codruța Kovesi și a Liviei Stanciu

29 mai 2015   Dileme on-line

Președintele Klaus Iohannis refuză să dea curs cererilor senatorului Călin Popescu Tăriceanu de demitere a preşedintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție şi procurorului-şef al DNA.

Într-o scrisoare trimisă președintelui Senatului, Klaus Iohannis anunță și că nu se va alătura în nici un caz demersului parlamentar de modificare a legislației penale.

”Președintele României nu dispune de asemenea competențe constituționale sau legale”, scrie Klaus Iohannis, răspunzînd în acest fel cererii lui Popescu Tăriceanu și altor 4 senatori de a le înlătura pe Livia Stanciu și Laura Codruța Kovesi din funcțiile de conducere.

În plus, mai aduce argumente președintele Iohannis, legea privind statutul judecătorilor și al procurorilor nu prevede instituția demiterii, ci pe cea a revocării, drept cale juridică de încetare a unei funcții de conducere exercitate de un judecător sau de un procuror înainte de termenul pentru care a fost numit. Iar măsura revocării nu poate fi luată de către președintele României, atrage atenția Klaus Iohannis, care amintește că numai Consiliul Superior al Magistraturii poate avea un cuvînt de spus în această chestiune.

Preşedintele a răspuns în aceeași scrisoare şi cererii celor cinci senatori de a se alătura demersului Parlamentului de modificare a Codului de procedură penală, fiind de asemenea vorba de un refuz. ”Îmi mențin poziția exprimată public, prin care mi-am manifestat opoziția față de o eventuală modificare a acestor reglementări”, apreciază Klaus Iohannis, care dă de înțeles că ar fi vorba doar de acțiuni politice din partea lui Călin Popescu Tăriceanu.

Citiți și ascultați mai multe pe rfi.ro

Mai multe