Preşedintele Iranului vizitează Franţa

27 ianuarie 2016   Dileme on-line

Preşedintele Iranului, Hassan Rohani, efectuează pe 27 şi 28 ianuarie o vizită în Franţa. El va semna cu omologul său francez preşedintele François Hollande, precum şi cu sindicatul patronilor francezi, mai multe protocoale de acord în vederea relansării cooperării industriale.

Este pentru prima dată, din 1999 încoace, că un preşedinte iranian efectuează o vizită în Franţa, iar actualul context se arată favorabil întrucît Teheranul a semnat un acord cu comunitatea internaţională în privinţa punerii sub control a programului nuclear iranian. Pe măsură ce sancţiunile internaţionale decretate împotriva regimului de la Teheran sînt ridicate, Iranul devine extrem de atractiv din punct de vedere economic, iar europenii sînt în poziţia cea mai favorabilă pentru a profita de aceste oportunităţi.

În ce-l priveşte pe Hassan Rohani, considerat un reformator, el reprezintă faţa frecventabilă a Iranului. Nimeni nu uită că preşedintele Rohani rămîne un "copil al revoluţiei iraniene" şi deci al republicii islamice, dar ca om politic el încarnează şi o anumită tendinţă pragmatică, precum şi rolul de conciliator în interior.

Citiţi şi ascultaţi mai multe pe rfi.ro

Mai multe