Premiul Saharov 2015

30 octombrie 2015   Dileme on-line

Bloggerul saudit Raif Badawi, închis şi condamnat la biciuire în ţara sa pentru "insultă" la adresa islamului a primit joi Premiul Saharov pentru libertatea de expresie, decernat de Parlamentul European.

Animator al site-ului Liberal Saudi Network, Raif Badawi a fost desemnat de şefii grupurilor politice din Parlamentul European drept laureat 2015 al prestigiosului premiu, considerat uneori echivalentul european al Premiului Nobel pentru Pace.

Badawi a fost preferat altor doi nominalizaţi pentru acest premiu: o coaliţie de opozanţi politici din Venezuela şi opozantul rus asasinat Boris Nemţov, a cărui candidatură a fost înscrisă postum.

Închis din 2012, Raid Badawi a fost condamnat la sfîrşitul anului 2014 la zece ani de închisoare şi 50 de lovituri de bici pe săptămînă timp de 20 de săptămîni pentru "insultă la adresa islamului".

Pedepsele corporale au fost totuşi suspendate în luna ianuarie, ca urmare a valului de indignare declanşat în toată lumea. Potrivit soţiei sale, Ensaf Haider, refugiată în Canada, el ar urma totuşi să fie din nou biciuit în cîteva zile. Bloggerul a primit primele 50 de lovituri de bici pe 9 ianuarie, următoarele fiind suspendate mai întîi din motive de sănătate, apoi din raţiuni neprecizate.

Soţia bloggerului a spus că nu înţelege de ce se reia flagelarea în timp ce dosarul este în curs de examinare la Curtea Supremă saudită. "Îi solicit Majestăţii Sale regele Salmane să pună capăt calvarului soţului meu şi să îi acorde iertarea", a scris Haider. Ea îi mai cere regelui saudit să permită expulzarea lui Raif Badawi în Canada, pentru a i se alătura ei şi copiilor, de care este despărţit de patru ani. Ensaf Haider s-a stabilit lîngă Montreal cu fiul şi cele două fiice.

Citiţi şi ascultaţi mai multe pe rfi.ro

Mai multe