Premiul Nobel pentru Literatură îi revine lui...

7 octombrie 2010   Dileme on-line

Premiul Nobel pentru Literatură de anul acesta a fost primit de către Mario Vargas Llosa. Scriitorul peruan, în vîrstă de 74 de ani, este primul sud-american din ultimii 28 de ani (după Gabriel Garcia Marquez în 1982) laureat al acestui premiu. Academia Suedeză a susţinut că Nobelul i-a fost acordat lui Llosa "pentru cartografierea structurilor de putere şi pentru imaginile sale tăioase ale rezistenţei, revoltei şi înfrîngerii individuale".

De asemenea, Academia a mai oferit şi Premiul Nobel pentru:

Medicină - lui Robert G. Edwards, "pentru dezvoltarea fertilizării in vitro";

Fizică - lui Andre Geim şi Konstantin Novoselov (ambii de la Universitatea din Manchester), "pentru experimentele inovatoare în legătură cu grafenul bidimensional";

Chimie - lui Richard F. Heck, Ei-ichi Negishi şi Akira Suzuki, "pentru folosirea paladiului drept catalizator în sinteza organică" .

Astăzi, 8 octombrie 2010, Academia a oferit şi mult-aşteptatul Nobel pentru Pace disidentului Liu Xiaobo, pentru "lupta sa continuă, lipsită de violenţă pentru drepturile umane fundamentale în China". Acest premiu a stîrnit o puternică reacţie negativă din partea Chinei, ne informează BBC.

© Imaginea a fost preluată de pe site-ul Nobelprize.org, cu menţiunea Ulla Montan/Norstedts.

Mai multe