Premiul Goncourt 2015

4 noiembrie 2015   Dileme on-line

Marţi s-au decernat la Paris o serie de premii literare printre care celebrul premiu Goncourt, cel mai prestigios premiu literar din Franţa şi în general din lumea francofonă. Juriul prezidat de Bernard Pivot şi-a dat verdictul destul de repede, după un singur tur de scrutin: Mathias Enard cu romanul Boussole este laureatul prestigioasei recompense în 2015. De partea sa, juriul Renaudot a ales să recompenseze o femeie, Delphine de Vigan, pentru romanul intitulat D'après une histoire vraie.

Boussole (Busola) - de Mathias Enard (editura Actes sud) îi invită pe cititori să urmeze amintirile unui muzicolog vienez fascinat de Orient. Enard spune că "încearcă să combată în noul său roman imaginile simpliste pe care le putem avea despre Orientul musulman şi inamic". Evitînd clişeele şi evocînd schimburile permanente dintre Orient şi Occident, autorul ne arată ce ne-a adus nouă occidentalilor acest Orient divers şi departe de viziunea deformată pe care o putem avea azi despre el. Alegînd să recompenseze această carte, juriul Goncourt face deci şi o alegere simbolică în momentul în care lumea este confruntată aproape zilnic cu ororile comise de jihadişti.

Autorul obţinuse deja pentru o precedentă carte premiul Goncourt al liceenilor în 2010. Noul său roman este considerat foarte ambiţios din punct de vedere al calităţii scrisului, referinţele sale culturale sînt numeroase. E deci o carte oarecum erudită, scrisă de un tînăr autor - 43 de ani - pasionat de Orient, vorbitor de arabă şi de persană şi destinată deci mai degrabă iniţiaţilor în literatură. Lucru ce era considerat de unii critici drept un handicap pentru obţinerea premiului Goncourt.

Mathias Enard s-a declarat "surprins dar extraordinar de fericit" de această recompensă. "E un şoc. In plus sînt într-un loc pe care nu-l cunosc, înconjurat de enorm de multă lume pe care n-o cunosc. Cînd primeşti aşa o veste din senin intri într-un soi de vrie. Sîntem toţi mai mult sau mai puţin sensibili la astfel de onoruri." spune Mathias Enard.

Citiţi şi ascultaţi mai multe pe rfi.ro

Mai multe