Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu

28 septembrie 2022   Dileme on-line

Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, un proiect care valorifică inteligent patrimoniul local, inițiat de Virgil Scripcariu (sculptor) și Adriana Scripcariu (istoric de artă), se află printre cîștigătorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2022, cele mai de seamă distincții pentru profesioniștii patrimoniului cultural european, în cadrul secțiunii „Educație, Formare și Meșteșug”.

Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.

Asociaţia Gaspar, Baltasar & Melchior / Școala de la Piscu a fost premiată pentru proiectul Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, care s-a remarcat prin reactivarea meșteșugului olăritului, la Piscu, un fost sat de olari, cu implicarea comunității locale, conectarea generației tinere cu patrimoniul local dar și cu arta contemporană. Totodată, juriul a premiat activitatea educațională mai extinsă a asociație care cuprinde și realizarea de cărți despre patrimoniul cultural din România și alte resurse online (Lecția de patrimoniu). 

Echipa Muzeului-Atelier Școala de la Piscu dedică acest premiu tuturor celor care au participat la realizarea proiectului, tuturor inițiativelor culturale independente și generației tinere din România.   

Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, ridicat în fostul sat de olari din apropierea Bucureștiului, aduce laolaltă ceramică țărănească și arta contemporană, într-o pledoarie vizuală pentru patrimoniul cultural. Locul a devenit un hub cultural, de creație și de educație. Se organizează ateliere și școli de vară, iar vizitatorii pot participa la ateliere de meșteșug, active în muzeu. La muzeul de la Piscu stau alături: colecția de artefacte etnografice dedicată memoriei comunității locale, rezultate din cercetarea antropologică a satului, o expunere de ceramică țărănească din spațiul românesc, lucrări de artă contemporană, o sală multimedia (Quadrisfera). Conceptul de expunere aparține sculptorului Virgil Scripcariu.

Mai multe informații despre proiect sînt disponibile aici: https://muzeu.piscu.ro/

În anul 2022, la Europa Nostra, au fost premiate 31 de proiecte din 18 țări europene. Dintre acestea, alături de Muzeul – Atelier Școala de la Piscu, alte două proiecte cîştigătoare provin din România:

● Asociaţia Semne Cusute, cu proiectul „Semne cusute” - https://semnecusute.ro/

Proiectul Semne cusute, inițiat de Ioana Corduneanu, pune în valoare cămașa cu altiță ca simbol al identității culturale românești și al valorilor noastre spirituale. Juriul a apreciat componenta de dezvoltare durabilă a proiectului, educarea tinerelor generații și atenția acordată femeilor păstrătoare ale meșteșugului și ale unor tradiții milenare.

● Restaurarea „Casei libertăţii religioase” din Cluj - https://vallasszabadsaghaza.ro/

Proiectul de restaurare a Casei Libertății Religioase din Cluj-Napoca  a fost premiat atît pentru contribuția avută în regenerarea urbană și influențarea procesului de conservare a altor clădiri din zonă, cît și pentru promovarea toleranței și a dialogului intercultural.

Premiile pentru Patrimoniul European/ Premiile Europa Nostra au fost lansate în 2002 de către Comisia Europeană, iar de atunci sînt conduse de Europa Nostra. Ediția 2022 a ceremoniei este o ediție jubliară care marchează 20 de ani de decernare a premiilor Europa Nostra, cele mai prestigioase premii europene în domeniul patrimoniului.

Europa Nostra identifică şi promovează bunele practici în păstrarea, conservarea şi valorificarea patrimoniului cultural material şi imaterial, stimulează schimbul transfrontalier de cunoştinţe în întreaga Europă și crește gradul de conştientizare şi apreciere a publicului faţă de moştenirea culturală a Europei.

Membrii România Tradiției Creative, o comunitate de actori culturali care se preocupă de recuperarea și valorificarea elementelor de patrimoniu național, material și imaterial, pentru a le utiliza creativ ca resurse pentru educație și dezvoltare, sînt onorați și îi felicită pe inițiatorii proiectelor Muzeul – Atelier Școala de la Piscu și Semne Cusute, două proiecte cîștigătoare ale premiului Europa Nostra 2022 înscrise în rețeaua celor care valorifică inteligent patrimoniul local și relația dintre om și natură pe care o regăsim în cultura tradițională, oferindu-le acestor resurse valori și funcționalități care răspund nevoilor contemporane. www.traditiicreative.ro.

Mai multe