Premiile se adjudecă în familie

30 octombrie 2018   Dileme on-line

La o adică, şahul poate fi şi o mică afacere de familie. Cel puţin aşa aş interpreta recentul succes al cuplului Alina Kashlinskaia – Radoslaw Wojtaszek. Cei doi, soţie şi soţ, au cîştigat „cel mai puternic open din istorie”, cum a fost denumită recenta competiţie din Isle of Man, Marea Britanie. Împreună, au adus acasă aproape 50.000 de euro din premii. Cuplul - el, polonez; ea, rusoaică – au făcut aşadar din şah sursa de venit a familiei, amîndoi fiind profesionişti. Bănuiesc că se antrenează împreună, iată că merg împreună la concursuri şi probabil că se şi înţeleg foarte bine din moment ce au avut un asemenea succes.

Nu degeaba i s-a spus concursului din insula britanică că e cel mai tare din istoria open-urilor. Au venit peste jumătate din jucătorii cu Elo de peste 2700 de puncte. Wojtaszek s-a impus în faţa unora ca Aronian, Kramnik, Nakamura, So, Vachier-Lagrave, Anand, Grischuk, Karjakin, Giri şi lista poate continua mult şi bine. Soţia sa s-a clasat cel mai bine dintre femei, urmată fiind de rusoaica Alexandra Kosteniuk şi veterana Pia Cremling (Suedia). Prin rezultatul lui Wojtaszek în Isle of Man, şahul polonez vine să confirme performanţa de la olimpiadă, unde echipa Poloniei a fost foarte aproape de a deveni campioană.

Pîrligras, unul dintre cele mai bune rezultate din carieră

Mircea Pîrligras în timpul turneului din Isle of Man, octombrie 2018. Foto: John Saunders

Ediţia din acest an a tradiţionalului open britanic a fost un succes remarcabil şi pentru Mircea Pîrligras. Marele maestru român s-a clasat pe locul 36, cu şase puncte din nouă posibile (Wojtaszek a avut şapte). Pîrligras a cîştigat trei partide la adversari mai slabi ca el (cu excepţia celei cu Almasi, jucător de peste 2700), dar restul de şase au fost mai valoroase, deşi s-au încheiat remize. Au fost partide cu adversari mult mai bine cotaţi, printre care Maxime Vachier-Lagrave (numărul 6 mondial), Sergei Karjakin, (şalangerul lui Carlsen la meciul pentru titlul mondial din 2016) sau Alexander Grischuk (numărul 9 mondial, care a încheiat concursul din Isle of Man la egalitate pe locurile 3-9). Un rezultat bun a înregistrat şi celălalt şahist român participant la open, Bogdan Deac, care a avut 5,5 puncte (a remizat cu Aronian şi vedeta feminină a turneului Alina Kashlinskaia).

Diagrama săptămînii

Soluţia diagramei 131 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluţia diagramei 130 de data trecută: 1… Cg1! 2. Cxg1 (la 2. Rxg1 urmează 2… Dxe2) 2… Dd1+! 3. Te1 Dxh5 şi cîştigă.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Alina Kashlinskaia şi Radoslaw Wojtaszek, succes de cuplu la Isle of Man Open, octombrie 2018. Credit: Maria Emelianova

Mai multe