Prea marea singurătate dăunează sănătății

11 octombrie 2012   Dileme on-line

Nu sîntem singurii care ne-am chestionat singurătățile luna aceasta. Suplimentul literar din Le Nouvel Observateur, BiblioObs, propune în numărul de octombrie un amplu dosar despre singurătate, această boală a orașelor suprapopulate. Oamenii de știință s-au intresat de tot, chiar și de efectele pe care le are asupra oamenilor sentimental de singurătate. Și au descoperit că el reduce speranța de viață. Și, în mod curios, acest sentiment e de natură genetică.

Articolul lui Greg Miller pleacă de la premiza că, în viață, toți trăim experința singurătății. Ea intervine în momentele agitate: cînd un student pleacă de acasă la școală, cînd un om de afaceri pleacă în alt oraș și-și lasă familia acasă, cînd o femeie în vîrstă le supraviețuiește soțului și prietenilor. E un fapt de bază al existenței.

Dar cînd sentimentul singurătății devine cronic, impactul poate fi foarte serios, explică John Cacioppo, de la Universitatea din Chicago. Acest psiholog social a studiat efectele biologice ale singurătății. Într-o serie de articole științifice apărute de curînd, el și echipa sa au ajuns la concluzia că că cei care suferă de singurătate cronică prezintă potențiale schimbări nefaste în sistemul cardiovascular, imunitar și nervos. “Singurătatea nu e deloc așa cum credeam și e mai degrabă un fenomen mult mai important decît ne imaginam”, mai spune Cacioppo.

(Ana Maria Sandu)

Mai multe