Povestea unei tinere care iubeşte poeziile lui Rimbaud...

3 noiembrie 2011   Dileme on-line

S-a născut în Chicago, pe 30 decembrie 1946. Este cîntăreaţă, scriitoare, poetă, artist vizual. Acum 41 de ani, l-a cunoscut pe Jimi Hendrix pe treptele studioului de înregistrări Electric Lady din Manhattan. "Şi-a luat zece minute din timpul lui ca să vorbească cu mine despre speranţele şi visurile lui pentru studio. A fost uluitor.", spune ea. În acelaşi studio, în 1975, îşi înregistra albumul de debut - Horses. A fost în turneu cu Bob Dylan. A fost o prietenă bună a  lui Allen Ginsberg şi este o apropiată a lui Michael Stipe. În 2010 a cîştigat National Book Award pentru volumul autobiografic Just Kids - "povestea unei tinere care iubeşte poeziile lui Rimbaud, muzica lui Bob Dylan şi a lui Jimi Hendrix, filmele lui Jean-Luc Godard şi ale lui Robert Bresson, dar care a fost de asemenea îndrăgostită de Robert Mapplethorpe şi Sam Shepard. Asta pînă cînd se dovedeşte a fi, de fapt, povestea unei tinere artiste în căutarea propriei voci şi identităţi, nu în umbra celorlalţi, ci printr-o complicată comuniune cu ei". E cunoscută şi drept "naşa punk-ului". Meet Patti Smith! Sau, după cum îi spune A.O. Scott de la The New York Times, "Requiem Lass".

Patti Smith despre scris/desenat: "Mi-am dorit dintotdeauna să scriu, dar scrisul venea încet. Însă aveam multă energie şi îmi devotam mult timp şi disciplină desenatului. Şi aveam un stil Twombly-esque, deşi încă nu văzusem nimic de Twombly. Îmi plăceau Picasso şi De Kooning, precum şi Albert Ryder şi primitivii sienezi. Iubeam arta. Şi îmi plăcea mult Diego Rivera."

Patti Smith despre fotografiile sale: "Unul dintre scopurile mele cînd am început să fac fotografii şi să le arăt în public a fost ca oamenii să-şi dorească, poate, unul în biroul lor. Ăsta e ţelul meu. Ştii, aş fi putut visa la Premiul Nobel pentru Literatură - crede-mă, am visat la tot. Nu am jucat niciodată într-un film, dar am visat că primesc un Oscar. Iubesc lucrurile astea. Cît priveşte fotografiile mele, visul meu este simplu - că îşi vor găsi un loc de onoare deasupra biroului cuiva."

Între 21 octombrie 2011 - 19 februarie 2012, expoziţia "Patti Smith: Camera Solo" - care cuprinde 70 de fotografii, o instalaţie multimedia şi un video - va putea fi văzută la Wadsworth Atheneum din Hartford, Connecticut. Pentru cei care nu vor ajunge pînă dincolo de Ocean iarna asta, iată cam ce conţin fotografiile: "o furculiţă şi o lingură care i-au aparţinut lui Arthur Rimbaud, poetul simbolist francez care a fost unul dintre cei care au marcat-o pe Smith; papucii lui Mapplethorpe şi tamburina pe care i-a făcut-o lui Smith; un scaun care a fost al romancierului chilian Roberto Bolaño; bandana lui William S. Burroughs, o copie a mulajului în ghips făcut după trăsăturile feţei lui William Blake..." 

© Foto: Anton Corbijn

Mai multe