Povestea unei fotografii

4 iunie 2019   Dileme on-line

Fotografia de mai sus e pe cale să facă 40 de ani. A fost realizată în noiembrie 1979, la Buenos Aires, după un turneu în care au jucat unii dintre cei mai titrați șahiști ai momentului. În ea apar o parte dintre ei, de la stânga la dreapta: Ulf Andersson (Suedia), Miguel Quinteros (Argentina), Borislav Ivkov (Iugoslavia), Oscar Panno (Argentina), Bent Larsen (Danemarca), Boris Spasski (URSS), Florin Gheorghiu (Romania), Tigran Petrosian (URSS) și Miguel Najdorf (Argentina).

Aflată în colecția personală a marelui maestru Florin Gheorghiu, fotografia a fost ”culeasă” din presa vremii. Mai exact, din cotidianul Clarín, cel mai mare ziar din Argentina (atunci și acum) și unul dintre cele mai citite periodice din întreaga Americă de Sud și la ora actuală. Atunci, în 1979, pe durata turneului, câteva articole erau consacrate zilnic șahului. Partide, diagrame, cronici, fotografii de la mesele de joc - aproape ca într-o revistă de specialitate. Ba mai mult: ziarul a fost sponsorul turneului, și se afla la o doua performanță de acest gen, după un turneu similar organizat cu un an în urmă, în 1978.

La ambele turnee Clarín printre invitați s-a aflat și Florin Gheorghiu, unul dintre cei mai puternici jucători ai lumii la acea vreme. Florin Gheorghiu își amintește din acest turneu de remiza din partida cu Larsen, obținută de danez ”cu un pic de noroc”. Larsen a fost însă de neoprit în turneu, pe care l-a câștigat cu 11 puncte din 13 posibile. Deși plasați printre favoriți, sovieticii Spasski și Petrosian, foști campioni mondiali, au avut un turneu mai degrabă modest. În schimb, la 69 de ani cât avea pe atunci, Najdorf a fost într-o formă splendidă, încheind pe locul 3, la egalitate cu Anthony Miles (Anglia). ”Patriarhul șahului argentinian”, cum i se spunea, era foarte iubit și popular în țară, mi-a spus Florin Gheorghiu, plin de bancuri și glume. Asta în pofida unei povești de viață mai degrabă sumbre. Najdorf a rămas în Argentina în 1939, la olimpiada de la Buenos Aires, când a aflat că naziștii au invadat Polonia natală - și unde, dacă revenea, probabil l-ar fi așteptat lagărele de exterminare în care de altfel i-a pierit familia.

Gheorghiu a încheiat turneul în prima jumătate a clasamentului, înaintea lui Petrosian. Își amintește cu plăcere de partidele instructive, de luptă, cu Zenon Franco Ocampos, Jorge Rubinetti și Miguel Quinteros, analizate în volumele sale de Partide alese (prezentate și la ultimul Bookfest). Era, cu alte cuvinte, o perioadă (definitiv apusă?!) în care România avea într-adevăr un reprezentant constant în turneele de șah de top.

Diagrama săptămânii

Soluția diagramei 158 va fi publicată săptămâna viitoare. Soluția diagramei 157 de data trecută: 1. Ra2 Rc2 2. Ra3 Rc3 3. Ra4 Rd4 4. Ra5 Rc5 5. Ra6 Rd6 6. Rb7 c5 7. Rb6 Rd5 8. Rc7 Re5 9. Rc6 Rf6 10. Rxc5 Rxg6 11. b4 Rf7 12. b5 Re7 13. Rc6 cu câștig.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Arhiva personală Florin Gheorghiu.

Mai multe