Povestea lui Jong Tae-Se, istorisită de Hans Landa

16 iunie 2010   Dileme on-line

Jong Tae-Se este un făţarnic fără pereche, a precizat colonelul Hans Landa înainte de a-şi aprinde luleaua sa caraghioasă. Aşa cum i-am spus-o şi lui cînd l-am întîlnit la un spa exclusivist din Japonia, n-are nici cel mai mic respect faţă de suferinţa semenilor săi.

Exact înaintea jocului cu Brazilia de aseară, s-a aşezat la masă şi a mîncat doi pui fripţi. A fumat ţigări de foi şi a băut coca-cola rece. O cutie întreagă. Ştiţi ce au mîncat colegii lui din naţională la altă masă? Vă spun eu: rădăcini fierte de copac, corcoduşe verzi şi apa de ploaie strînsă la meciul de luni dintre Italia şi Paraguay.

Pe cine crede el, oare, că păcăleşte dacă plînge în hohote la intonarea imnului? Unii îşi închipuie, probabil, că a făcut-o pentru mama lui din Phenian. Sau pentru cele 29 de milioane de nord-coreeni care nu pot urmări la televizor decît victoriile echipei lor naţionale la Mondialul din Africa de Sud.

Credeţi-mă, este doar o simplă mistificare, pentru că Jong Tae-Se este atît de confuz încît nici măcar nu mai ştie ce este. Este japonez, dar nu este japonez, este sud-coreean, dar evoluează pentru naţionala Coreei de Nord. Este naţionalist nord-coreean, dar trăieşte la Tokio. Jong Tae-Se este de fapt un samurai care se crede comunist, un lucru de-a dreptul aberant.

Gîndiţi-vă pentru un moment la lumea în care trăieşte un comunist nord-coreean. Este o lume ostilă, fireşte. Dacă un comunist nord-coreean ar fugi, chiar acum, din ţara lui şi ar intra direct pe uşa casei dvs., l-aţi întîmpina cu ostilitate? Cred că da. L-aţi servi cu un pahar de lapte delicios? Poate că da. Pînă soţia sau soţul ar anunţa poliţia. De ce aţi proceda în felul ăsta? V-a făcut vreodată vreun comunist nord-coreean ceva ca să creeze această teamă pe care o simţiţi faţă de el? Într-adevar, comuniştii împrăştie ciuma roşie (ca şi şoboloanii), torturează oameni nevinovaţi, îi înfometează, îi dezumanizează, îi lasă să zacă în frig şi beznă, dar asta a fost acum ceva timp.

Eu vă spun că orice suferinţă de care se poate face răspunzător un comunist poate fi pusă în practică şi de un om liber. Sunteţi de acord, nu-i aşa? Şi totuşi, atît comunistul, cît şi omul liber se trag din maimuţă. Corect? Atunci, puteţi să-mi spuneţi de ce Jong Tae-Se se crede buldog şi, mai mult, pretinde că ar fi Wayne Rooney al Coreei de Nord? De ce? Pentru că, aşa cum v-am spus, Jong Tae-Se este un făţarnic fără pereche.

Claudiu BOLOZAN este jurnalist sportiv. De ceva vreme, are şi blog. Îl găsiți la vivir para contarla

Mai multe