Poezia lui Emil Brumaru în tramvai, paturi pentru pacienții cu arsuri, algoritmi pentru reducerea risipei
Sîntem mereu înconjurați de vești care ne-ntristează, așa că Dilema veche vine în fiecare luni dimineață cu #7veștibune din România, pentru a vă motiva săptămîna.
● Săptămîna trecută, WINK (o companie de publicitate Out Of Home specializată în gestionarea de rețele de digital outdoor și indoor) a lansat o campanie de promovare a operei scriitorului Emil Brumaru, prin care să motiveze publicul tȃnăr, activ și urban să îi descopere versurile. Poeziile acestuia sînt afișate pe panourile digitale din tramvaiele din Iași.
● Dan Solcan este profesor de istorie și vorbește la orele sale despre filme, artă sau publicitate. De la Pitagora, la Pink Floyd și pînă la afacerea Watergate. Își încurajează elevii să gîndească singuri, să facă legătura între informații, pentru a le aplica în viața de zi cu zi. Îl îngrijorează doar că oamenii cu mai puține idei, dar mai zgomotoși o iau înainte.
● În lipsa unor măsuri concrete ale Guvernului, LOSAN România a susținut financiar modernizarea completă a unei camere pentru arșii gravi, în cadrul compartimentului de arsuri din Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov. De acum, în Brașov pacienții cu arsuri vor putea beneficia de tratament dedicat, iar numărul paturilor pentru arși din țară a crescut la 13.
● Andrei Vlădăreanu (42 de ani) este avocat în Baroul Prahova și și-a început aventura în Africa în 2009. Cu susținerea ÎPS Teofan şi a ÎPS Inochentie Byakatonda, episcopul de Burundi şi Rwanda, avocatul român a înfiinţat o asociaţie care se ocupă de copiii săraci din Africa. În ultimii 10 ani, el a ajuns să fie naş de botez pentru 15 copii.
● O soluție software dezvoltată de startup-ul Neurolabs din Cluj ajută supermarket-urile să-și optimizeze comenzile și stocurile, prin predicții mai bune legate de vînzări. Astfel, magazinele reduc cu pînă la 40% risipa produselor perisabile.
● YouTube a oferit pe 17 ianuarie, pentru prima dată, butonul de diamant unui canal din România. Distincţia se acordă celor care depăşesc 10 milioane de abonaţi. Doi soţi din Iaşi au creat LooLoo Kids, un canal internaţional pentru copii, cu cîntece şi animaţii 3D. La fel ca Jeff Bezos, Steve Jobs sau Bill Gates, business-ul lor a început într-un garaj și a devenit unul internaţional.
● În Craiova, Genelia Petrescu, profesoară de biologie, îi provoacă pe elevi să gîndească singuri şi să facă diverse amalogii. La orele ei, tinerii devin actori, regizori sau cîntăreţi, transformînd termenii din manuale în scenete şi cîntece. În opinia profesoarei, notele ar trebui să dispară.
Paul Alexandru este inginer de profesie, fotograf pasionat și pețitor de cuvinte în timpul liber.
Foto: Stanley Kubrick pentru Look Magazine