Piranha, 3D-ul şi ardelenii

1 octombrie 2010   Dileme on-line

Premiere de la noi

•  De azi ajunge în cinematografe un calup de filme cum nu se poate mai diferite: Piranha 3D, un horror hollywoodian de categorie B adaptat la tehnologia modernă, Morgen, dramă ce marchează debutul în lungmetraj al lui Marian Crişan, si Wild Target, o comedioară extra-light cu iz de farsă. În prima peliculă, un cutremur eliberează din închisoarea lor subterană o armată de piranha preistorici cu ochi roşii şi mutre feroce, care hăpăie cu încantare din carnea fragedă a unor adolescenţi uşor tembeli. Highlights: Elisabeth Shue şi Richard Dreyfuss, o scenă sadică la scăldat, un penis ronţăit de peşti.

Cea de-a doua e povestea unui imigrant kurd rătăcit prin Transilvania în drumul sau spre Occident. Highlights: Hatházi András, graiul şi stilul ardelenesc, umorul dulce-amar care nu alunecă în melodramă.

În fine, a treia e un remake dupa Cible émouvante, istoria unui asasin bătrîior şi singuratic care se amorezează de una din ţintele sale (scenariu obosit, glumiţe uşurele). Highlights: distribuţia.

Premiere de la alţii

•  În State se lansează pe ecrane The Social Network, povestea lui Mark Zukerberg şi a proiectului său care a revoluţionat social media (da, despre Facebook e vorba), iar amatorii de istorii cu vampiri se pot delecta cu Let Me In, un horror cu strigoi minori, adaptare (reuşită, vorbeşte lumea) după romanul Lat den Ratte Komma / Let The Right One In semnat de John Ajvide Lindqvist, care a mai beneficiat de o ecranizare (suedeză) în 2008. Dacă aveţi drum prin Paris, puteţi vedea ultima ispravă a lui Xavier Dolan, Les amour imaginaires, iar vis-à-vis, la Londra, vă aşteaptă o comedie britanică pur-sînge cu Sally Hawkins (Happy-Go-Lucky), Bob Hoskins şi Miranda Richardson.

Bric-à-brac

•  Şi pentru că tot am vorbit de 3D, în curînd o să puteţi vedea filmele în acest format şi pe telefonul propriu - cel puţin aşa promit cei de la Spatial View care vor să lanseze în toamna aceasta o lentilă specială, ataşabilă pe ecranul terminalului mobil. 

•  Vom avea, care va să zică, Piranha 3D la purtător, vreun soft-porn marca Tinto Brass ori saga Star Wars, pe care George Lucas vrea să o lanseze în noul format începănd cu 2012. Sau poate animaţia scrisă şi regizată de Guillermo del Toro sub oblăduirea studiourilor DreamWorks, după abandonarea proiectului The Hobbit. Proiect de care se ocupă acum Peter Jackson, căutînd pitici pentru ecranizarea după romanul lui Tolkien şi războindu-se cu sindicatele actorilor din Noua Zeelandă.

•  Emily The Strange se mută pe marile ecrane împrumutînd mutriţa adorabilă a lui Chloe Moretz (fătuca bătăioasă din Kick-Ass), iar dacă vă place banda desenată ar trebui să ştiţi că se apropie Animest 2010, şi e momentul să vă updataţi carneţelele de bal cu programul oficial al festivalului.

•  Încheiem pe o notă ceva mai sobră, cu True Grit, ultimul film al fraţilor Coen, care se joacă de-a westernul într-un remake după pelicula din 1969 ce i-a adus un Oscar lui John Wayne. Rolul principal îi va reveni de data aceasta lui Jeff Bridges, secondat de Matt Damon şi Josh Brolin - o distribuţie promiţătoare pe care sperăm să o vedem şi pe ecranele noastre cîndva în cursul lunii februarie din anul viitor.

Mai multe