Pînă cînd violenţa ne va despărţi

25 noiembrie 2014   Dileme on-line

Dilema veche de săptămîna aceasta îşi dedică dosarul violenţei domestice. Reportaje, interviuri, poveşti culese şi transcrise de reporterii de la Decât o revistă.

Andrei Pleşu oferă în editorialul său cîteva sugestii pentru reformarea PSD-ului :

„Mă bucur că PSD a pierdut alegerile. Era momentul să se producă o schimbare radicală de strategie politică şi de stil. Admit, pe de altă parte, că bunul echilibru al democraţiei nu se poate dispensa de existenţa unui solid partid de stînga, coerent şi funcţional. Mă tem însă că, în inevitabilele dezbateri interne care vor încerca să înţeleagă raţiunile înfrîngerii şi să adopte măsuri rectificatoare, nu se va vorbi deschis şi eficient. Se vor ciocni la fiecare pas orgolii, interese şi obtuzităţi, de natură să rateze diagnosticul şi să amîne (sau să greşească) tratamentul. De aceea, ca un observator neangajat, exterior vînzolelilor de partid, îmi îngădui să fac cîteva sugestii elitei PSD. Poate vor fi socotite utile. 1) Renunţaţi la principiul unităţii de monolit a partidului. Coeziunea internă nu trebuie să se bazeze pe idolatria şefilor şi pe complicitatea de gaşcă a membrilor de partid. Încercaţi să aveţi personalitate şi curaj, dincolo de obedienţa soldăţească şi de patosul triumfalist. Cultivaţi, măcar din cînd în cînd, îndoiala, introspecţia sinceră şi – vorba strămoşilor dumneavoastră politici – autocritica”.

Vintilă Mihăilescu identifică în votul din 16 noiembrie o revoltă morală a românilor, Cătălin Ştefănescu analizează imaginea mesianică a regelui neamţ, în timp ce Ovidiu Nahoi analizează fenomenul Iohannomaniei; Cristina Foarfă îşi povesteşte experienţa de observator independent la alegeri, Stela Giurgeanu trece în revistă ştirile TV din prima zi de după alegeri, iar Iulian Comanescu explică de ce nu crede că Facebook-ul a influenţat decisiv rezultatul alegerilor.

Cristian Ghinea explică cine susţine şi cine subminează DNA-ul, iar Joseph S. Nye Jr. scrie despre controversata putere economică a Chinei.

Marius Chivu recenzează noua carte a lui Răzvan Petrescu şi îi intervievează pe membrii trupei Loungerie II.

Mai multe