Piese scrise pentru patru pereţi – ediţia I

18 octombrie 2014   Dileme on-line

Prima ediţie a concursului „Piese pentru patru pereţi”, dedicat pieselor de teatru care pot fi jucate în spaţiul domestic s-a încheiat pe 15 octombrie. Cei trei membri ai juriului, Oana Stoica, critic de teatru, Rucsandra Pop, dramaturg şi Jean-Lorin Sterian, director lorgean theatre au citit şi jurizat treizeci şi trei de titluri primite începînd cu 15 iulie 2014. Aceştia au decis că piesa cîştigătoare este Eu sînt din Romania de Carmen Dominte. Din declaraţiile membrilor juriului reiese ca numai un mic procent dintre lucrări s-au conformat cerinţelor.

 „Puţine dintre piesele trimise au fost scrise pentru spatiul domestic. Majoritatea au o scriitură clasică şi nu abordează teme actuale, în care s-ar putea regăsi publicul lorgean theatre. M-am aşteptat ca citind textele înscrise în concurs să dau peste personaje memorabile, personaje de care să mă îndrăgostesc sau ale caror poveşti să mă impresioneze. Din păcate, multora dintre personajele din piesele citite pare să le lipsească biografia, unele nu au nici nume şi e greu să empatizezi cu un personaj fără nume sau biografie.” (Rucsandra Pop) 

„Piesele primite au fost diferite ca tematici, dar scriitura a fost în mare parte conservatoare. Autorii nu au vizat în mod special locul în care va fi produs spectacolul - spaţiu domestic. Prin urmare, juriul a ales un text cu o tematica actuală şi o scriitură de calitate, în ciuda structurii sale clasice.” (Oana Stoica)

„O piesă de la lorgean nu are nevoie de scenografie, se poate desfăşura adaptîndu-se la resursele din orice casă şi reprezintă o situatie veridică a momentului respectiv. A fost nevoie de acest concurs de dramaturgie ca să ajung să sintetizez într-o frază ceea ce ar trebui să fie creaţiile lorgean theatre.” (Jean-Lorin Sterian)

„Piese scrise pentru patru pereţi” este parte a proiectului Se joacă cu casa deschisă finanţat de Administraţia Fondului Naţional Cultural.

Mai multe