Pianistul cîștigător la Concursul Chopin de la Varșovia
Pentru a face performanță, trebuie să cunoști reperele actuale, la nivel mondial: aviz interpreților. Pentru a putea face o selecție despre ce merită cu adevărat să existe în colecția personală, este de folos să cunoaștem ce cred și alții despre ce e mai bun astăzi: aviz melomanilor. Mai ales dacă putem avea acces la aceste repere.
Seong Jin Cho – cîștigătorul Concursului Chopin de la Varșovia
Întîmplător, am ascultat mai mulți tineri pianiști români zilele acestea și a fost imposibil să nu-mi amintesc de un disc audiat tot de curînd, semnat de pianistul care a cîștigat Concursul Chopin de la Varșovia, și să fac niște paralele. În fond, marea performanță e aceeași pentru toți, indiferent din ce țară vin...
Concursul Chopin de la Varșovia este unul dintre cele mai importante, dacă nu chiar cel mai important concurs destinat pianiștilor, la nivel mondial. Se organizează doar odată la 5 ani (deci este cu atît mai căutat), iar printre laureații lui găsim nume mari: Martha Argerich, Maurizio Pollini, Krystian Zimerman, Yundi, Rafal Blechacz. Chinezul Yundi, de exemplu, s-a lansat într-o carieră internațională după ce cîștigat în 2000 concursul Chopin (avea 18 ani atunci); în 2015 a revenit la Varșovia, de data aceasta ca membru al juriului.
După ce în 2005 Concursul Chopin a fost cîștigat de un polonez (Rafal Blechacz) și în 2010 de o rusoaică (Yuliana Avdeeva), în 2015, premiul I în valoare de 30000 euro i-a revenit unui sud-coreean, Seong Jin Cho, student la Conservatorul din Paris. Și grație unui parteneriat încheiat între Institutul Chopin de la Varșovia, organizatorul competiției, și casa de discuri Deutsche Grammophon, una dintre cele mai importante case care editează muzică clasică, la aproape 3 săptămîni de la încheierea concursului (cîștigătorii au fost anunțați pe 20 octombrie 2015), a fost lansat un disc care surprinde evoluția lui Seong Jin Cho de-a lungul celor trei etape de concurs, toate însemnînd cîte un recital cu lucrări semnate exclusiv de Frederic Chopin.
Așadar, pentru cei care nu au urmărit concursul pe YouTube sau medici.tv, din 6 noiembrie există acest disc de referință pentru orice tînăr pianist aspirant la marea performanță, un punct de reper și pentru orice meloman (în paranteză fie spus, aproape 30% din populația Poloniei a urmărit acest concurs în presă și pe canalele media dedicate, ceea ce trebuie să recunoaștem, e o performanță la care în România doar putem spera, deocamdată).
Pe discul lui Seong Jin Cho găsim Nocturna op.48 nr.1 și Poloneza op.53 de Chopin (el a obținut și premiul pentru cea mai bună interpretare a unei poloneze chopiniene), Sonata nr.2 cu celebra parte a treia, Marș funebru, și integrala celor 24 preludii op.28. Ascultîndu-l, îți dai seama cît de înalt este nivelul astăzi la nivel mondial: sînt înregistrări dintr-o evoluție live, sub presiunea imensă a unui concurs foarte greu, și totuși, nicio ezitare, nicio scăpare. Sigur, o tehnică strălucitoare, dar mulți pianiști tineri se laudă cu aceasta, mai ales dintre cei asiatici; dincolo de tehnică, însă, o înțelegere a muzicii rezervată doar celor aleși. A interpreta Chopin e dificil pentru că e atît de greu să mergi pe acea linie subțire dintre a cînta inexpresiv sau cu excese de expresivitate. Fiecare notă, fiecare pasaj trebuie bine drămuit, gîndit, simțit. Iar Seong Jin Cho exact prin asta s-a impus: prin faptul că a reușit să rămînă egal cu sine însuși pe parcursul întregului concurs, să slujească muzicii, în chip umil (uimitor cît de bine transpare asta din interpretarea), nu să pună muzica în slujba lui. De fapt, asta înseamnă să fii artist: să servești muzicii pînă la uitarea de sine și atunci, performanța va veni de la sine...
Este o lecție pe care sper să o învețe cît mai mulți dintre tinerii interpreți români de astăzi; România este (încă) un rezervor de talente naturale muzicale și întreaga societate românească ar avea de cîștigat dacă și-ar cultiva mai mult propriile talente, de altfel, valabil nu doar în muzică, ci și în oricare alt domeniu de activitate.
Și să nu uit: Seong Jin Cho are doar 21 ani, dar a obținut deja și alte importante premii internaționale și a cîntat alături de dirijori de prestigiu, cum sînt Myung Whun Chung (tot sud-coreean, foarte implicat în promovarea tinerelor talente sud-coreene) și Valery Gergiev (unul dintre organizatorii concursului Ceaikovski de la Moscova, unde Seong Jin Cho a cîștigat premiul al III-lea în 2011).
Discul lui Seong Jin Cho poate fi ascultat integral luni, 14 decembrie, de la ora 19.00 la Radio România Muzical (în reluare duminică, 20 decembrie, ora 13.05) sau oricînd online, pe site-ul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2015 în care a fost inclus și acest disc care merită, cred, pe deplin, voturile ascultătorilor. Apropo, campania care va desemna numai prin votul ascultătorilor discul de muzică clasică al anului 2015 în România se va încheia pe 10 ianuarie 2016 – doar pînă atunci mai pot fi acordate note discurilor intrate în competiție.