„Patrula Eco“, arădenii care salvează pădurea Ceala
Dorel Gureanu (44 de ani), un profesor de geografie din Arad, încearcă, alături de un grup de elevi, să schimbe imaginea pădurii Ceala, de la marginea oraşului.
Pădurea Ceala, din Arad, inclusă în Parcul Natural Lunca Mureşului, era de mulţi ani ţinta turiştilor care o vizitau şi care lăsau în urmă munţi de gunoaie. Dorel Gureanu (44 de ani), un profesor de geografie de la Colegiul Naţional „Elena Giba Birta“ din Arad, alături de un grup de elevi, a reuşit, prin intermediul unui proiect, să prezinte o nouă viziune asupra pădurii.
Pentru că aveau mai multe idei bune de punere în valoare a zonei, dar nu şi banii necesari, elevii şi profesorul au scris un proiect şi au primit un premiu de 5.000 de euro, în toamna anului 2013, în cadrul competiţiei „Şcoala lui Andrei“, susţinută de OMV Petrom.
Copiii şi profesorul au format şi un grup, intitulat „Patrula Eco“, gândit să redea circuitelor turistice pădurea Ceala din Arad. Profesorul spune că a încercat să-i înveţe pe tineri să se descurce şi singuri, să profite de oportunităţi, dar şi să le arate de ce trebuie să protejeze mediul înconjurător.
Schimbare în mentalitatea turiștilor
După cum explică şi Dorel Gureanu, problema pădurii Ceala este legată mai ales de comportamentul iresponsabil al vizitatorilor zonei. „Obiectivul a fost de a soluţiona cauza, nu efectul“, aceasta este explicaţia oficială a proiectului. Pe scurt, copiii implicaţi în proiect (elevi din clasele a VI-a şi a VIII-a) şi-au dat seama că a aduna resturile după turişti nu este de ajuns. Schimbarea trebuia să se producă în mentalitatea vizitatorilor, pentru ca la următoarea excursie să nu mai lase resturi în urma lor.
În ceea ce priveşte educaţia ecologică, elevi de gimnaziu din mai multe şcoli arădene (Colegiul Naţional „Moise Nicoară“, Colegiul Naţional „Elena Giba – Birta“, Liceul Pedagogic „Dimitrie Ţichindeal“, Liceul de Arte „Sabin Drăgoi“ şi Şcoala gimnazială numărul 5) au prezentat altor elevi rolul şi importanţa Parcului Natural Lunca Mureşului Arad.
„S-a dorit acest lucru deoarece copiii îşi pot influenţa părinţii în mod pozitiv, prin exemplul lor, respectiv ei sunt viitori vizitatori ai pădurii Ceala“, spune profesorul. De asemenea, partea practică a proiectului s-a referit la patrularea cu bicicleta, la sfârşit de săptămână, ca să le ofere vizitatorilor pungi pentru gunoaie, pliante de informare şi hărţi turistice ale pădurii Ceala. În cadrul acestui proiect au fost tipărite 2.000 de pliante şi 1.000 de hărţi turistice.
Trasee postate online
Profesorul Dorel Gureanu mai spune că, dincolo de educaţia ecologică oferită copiilor şi motivarea acestora de a lupta pentru visurile lor, a mai atins un punct important: oferirea de facilităţi vizitatorilor pădurii. Astfel, au fost refăcute traseele de cicloturism din pădure, cu ajutorul unui GPS performant. „Ele au fost oferite administraţiei Parcului pentru a fi postate pe site-ul lor, în ideea că ele sunt de folos vizitatorilor care au un GPS, existent chiar pe un telefon mai bun, pentru a nu se rătăci în pădure“, afirmă Dorel Gureanu. Tot elevii, împreună cu profesorul, au lucrat şi la realizarea unui nou traseu.
Citiți articolul integral în