Păstrează-ți doza culturală fără să ieși din casă!

14 ianuarie 2021   Dileme on-line

Trăim vremuri grele, în care nu mai avem parte de libertatea de altădată. Dușmanul nevăzut, dar real, Covid 19, a determinat autoritățile să impună măsuri restrictive fără precedent într-un stat democratic, astfel că activitățile care presupun prezența unui număr mare de persoane sînt interzise. Ne-am luat deja de ceva timp „rămas bun” de la sălile de teatru, operă și cinema. Concertele cu mii de spectatori sînt simple amintiri. Totuși, oamenii sînt adaptabili, astfel că artiștii, cîntăreții, scriitorii au găsit metode inedite de a fi în continuare alături de publicul larg, pentru ca acesta să nu fie privat de cultură. Din cauza restricțiilor pandemice, din ce în ce mai multe filme și spectacole de teatru sînt disponibile online, ceea ce înseamnă că aveți nevoie doar de un computer și de o conexiune bună la internet.

Cultura, hrană pentru suflet și minte

Tuturor ne este dor de lansările de carte, cînd cumpăram ultimele lucrări tipărite de edituri de renume, semnate chiar de autori. Sau cine nu ar vrea să participe acum la un concert al marelui dirijor Andre Rieu? Aida de Giuseppe Verdi vă sună tentant? Și de cinema ne este dor, de filmele românești premiate la marile festivaluri an de an. Să urmărești din sală Take, Ianke și Cadîr, celebra piesă a bîrlădeanului Victor Ion Popa, un spectacol de teatru pe care fiecare român ar trebui să îl vadă și să îl savureze, pare acum doar un deziderat fără speranță. Potrivit unui studiu publicat de Institutul Național de Statistică, în ultimii ani, apetența pentru cultură a românilor a crescut vertiginos, lucru care nu poate decît să ne bucure. Astfel, în anul 2018, numărul spectacolelor și concertelor a fost de 26.000 de reprezentații, în creștere cu 3.000 de reprezentații față de anul 2017 și cu 3.000 de reprezentații față de anul 2015. Rețeaua muzeelor și colecțiilor publice care a funcționat în anul 2018 a cuprins 787 de unități (inclusiv filiale și secții), cu 25 unități mai mult față de anul 2017 și cu 49 unități mai multe față de anul 2015.

Cum să ne culturalizăm acasă

  • Citiți! Cel mai bun și util mod de a ne petrece timpul liber acasă este citind. Puteți împrumuta cărți de la bibliotecă sau comandați-le online. În această perioadă, librăriile oferă numeroase discounturi. Nu aveți buget alocat pentru cultură? Sînt foarte multe site-uri unde puteți citi online gratuit cărți din toate domeniile de interes.
  • Participați la lansări de carte online!
  • Urmăriți spectacole pe internet. Foarte multe teatre au încărcat pe site-urile oficiale filmări ale spectacolelor susținute de actori. Unele sînt contra cost, altele gratuite. De exemplu, spectacolele și conferințele TNB sînt transmise zilnic pe YouTube.
  • Urmăriți documentarele și premierele cinematografice pe internet!
  • Vizitați virtual instituțiile de cultură. Sînt foarte multe muzee din România și din străinătate care au această opțiune. De la noi din țară, se remarcă, așa cum era de așteptat, Bucureștiul (Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” etc.), dar fiecare județ are cel puțin un muzeu care poate fi vizitat virtual, unele fiind însoțite de ghid audio. Astfel, dacă erați convinși că nu veți ajunge prea curînd la Vaslui, Jimbolia sau Cernești, puteți fi turiși virtuali, vizitînd în acest mod muzeele din localitățile respective.
Mai multe