Paris: conferinţă internaţională pe tema conflictului israelo-palestinian

3 iunie 2016   Dileme on-line

La Paris are loc vineri 3 iunie o Conferinţă destinată să contribuie la deblocarea procesului de pace israelo-palestinian. 28 de ţări şi organizaţii şi-au trimis reprezentanţii. Dezbaterile vor fi deschise de preşedintele francez François Hollande.

Franţa se află la originea acestei iniţiative, într-un moment cînd practic nici un mediator internaţional nu mai reuşeşte să-şi impună autoritatea sau ideile în regiune. "Dacă nu ieşim din impas, ne îndreptăm spre o catastrofă", declară, cu referire la conflictul israelo-palestinian, ministrul francez de externe Jean-Marc Ayrault, într-un interviu acordat cotidianului Le Monde. El a afectuat de altfel o vizită în Israel luna trecută, dar a fost primit cu răceală de premierul israelian Benjamin Netaniahu. Nici primul ministru francez Manuel Valls, care s-a deplasat în Israel între 22 şi 24 mai, nu a reuşit să obţină adeziunea guvernului israelian pentru planul francez.

De fapt, Israelul se teme că orice astfel de forum internaţional sfîrşeşte prin a dicta condiţii legate de reluarea negocierilor de pace.

Citiți și ascultați mai multe pe rfi.ro

Mai multe