Panama Papers - reacţii internaţionale

5 aprilie 2016   Dileme on-line

Întreaga lume reacţionează la publicarea, de către Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ) şi de către presa internaţională, a unui număr impresionant de documente privind averile ascunse în paradisurile fiscale de mii de persoane şi organizaţii, printre care figurează foşti sau actuali lideri politici, personalităţi din diferite domenii şi chiar grupări infracţionale.

Dezvăluirile, grupate sub numele de "Panama Papers", sînt rezultatul unei investigaţii desfăşurate timp de un an de 378 de jurnalişti din 77 de ţări. Ei au analizat 11,5 milioane de documente de la cabinetul de avocatură panamez Mossack Fonseca, specializat în crearea de societăţi offshore.

Documentele, transmise cotidianului german Sueddeutsche Zeitung de către o sursă anonimă, au permis analiza în detaliu a aproape 214.500 de entităţi create de casa de avocatură în perioada 1977-2015, în 20 de paradisuri fiscale, pentru clienţi din peste 200 de ţări. Deşi documentele scot la lumină scheme financiare complexe, în favoarea elitelor mondiale, nu înseamnă, neapărat, că sînt şi ilegale.

"Cred că aceste scurgeri de informaţii vor da, fără îndoială, cea mai grea lovitură din istorie lumii 'offshore'", a declarat Gerard Ryle, directorul Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor.

Analiza a ceea ce Le Monde descrie ca o "imensă peşteră a lui Ali Baba în privinţa evaziunii fiscale" a scos la lumină că o mie de cetăţeni francezi au recurs la societăţi-paravan înfiinţate de Mossack Fonseca.

Citiţi şi ascultaţi mai multe pe rfi.ro

Mai multe