ONGFest 2015

8 mai 2015   Dileme on-line

Pe 9 şi 10 mai are loc în Bucureşti cea de-a șasea ediție a ONGFest, Festivalul Organizațiilor Neguvernamentale, organizat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în Parcul Herăstrău, la intrarea dinspre piață Charles de Gaulle. Evenimentul de deschidere a avut loc astăzi, 8 mai, începînd cu ora 9.30, la Biblioteca Națională. 

Pe parcursul celor două zile, peste 130 de organizații din România și peste 30 din afară țării, își prezintă proiectele în față publicului larg: organizează dezbateri, ateliere educative, jocuri și concursuri pe teme variate și destinate tuturor vîrstelor. 

Programul evenimentului

Într-o manieră sobră sau ludică, prin dezbateri foarte serioase sau activități nonformale interactive, vizitatorii sînt invitați să descopere rolul cetățeanului și ONGului în bunul mers al unei comunități, dar și să reflecteze asupra care modalităților prin care poate ulterior să se implice în mod direct. Diversitatea celor mai bine de 160 de organizații participante (social, mediu, educație, tineret, sport, antreprenoriat, sănătate, dezvoltare urbană, justiție și anticorupție), precum și varietatea de activități pe care le vor propune publicului (dezbateri începînd de la drepturile femeilor, legea partidelor sau votul de la distanță, pînă la amenajarea spațiilor verzi, astronomie, „body painting” sau ateliere de creație pentru copii) fac din ONGFest un eveniment pentru orice vîrstă și orice profesie.   

În parteneriat cu Reprezentantă Comisiei Europene în România, sărbătorim anul acesta Ziua Europei în ONGFest: tombole și activități tematice sînt organizate pe tot parcursul zilei, iar la căderea serii ne bucurăm de prezența IKHAIA BAND și Andra și lansăm artificii. 

Mai multe detalii despre programul dezbaterilor se găsesc aici. Iar programul activităților nonformale se găsește  aici.

Despre participanţi

Ediția 2015 a ONGFest reunește peste 130 de ONG-uri din România și peste 30 de ONG-uri din Bulgaria, Croația, Grecia, Letonia,  Norvegia, Polonia, Slovacia, Slovenia și Spania. Alături de acestea participă și o serie de companii, instituții publice ce desfășoară proiecte în folosul comunității.   

Lista completă a organizațiilor participante este disponibilă  aici.

Despre comunităţile model

Media europeană a implicării cetățenilor în inițiativele organizațiilor neguvernamentale este de 20%, în timp ce media din România este de sub 5%. FDSC își propune să crească această cifră, iar ONGFest aduce în fiecare an în față publicului exemple de implicare și cetățenie activă. Anul acesta, ONGFest prezintă „comunitati model”: comunitățile model sînt cele ce promovează încrederea reciprocă, luarea deciziilor în mod democratic și transparent, participarea voluntară și solidaritatea. Aduc împreună oameni cu abilități diverse care se completează reciproc și permit mai ușor atingerea unor scopuri comune. Împreună, membrii comunității pot influența deciziile autorităților publice. Comunitățile permit integrarea socială și construirea încrederii reciproce. Comunitățile nu sînt izolate, ele comunică și se întrepătrund.   

ONG-urile din comunități informează și formează cetățenii. Îi ajută să rezolve probleme și să își îmbunătățească viață. Mediază opinii și ajută cetățenii să găsească soluțiile cele mai bune. Inițiază comunități model.  Indiferent de domeniul de activitate în care ONG-urile își desfășoară activitatea, la ONGFest 2015 sînt promovate comunitățile și inițiativele lor. Apoi oamenii sînt încurajați să fie alături de ele.   

Beneficiari, voluntari, aspiranți ai unor idei sau donatori, fiecare își poate găsi cel puțin o activitate sau organizație de interes sîmbătă și duminică la ONGFest, în parcul Herăstrău.    

ONGFest este finanțat parțial prin Fondul ONG, granturile Spațiului Economic European, 2009-2014. Mai multe detalii pe www.fondong.fdsc.ro.    

Persoană de contact: Vera Ularu, coordonator comunicare Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (vera.ularu@fdsc.ro, 0753.220.110) 

Despre Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile: Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile este o organizație neguvernamentală, independența, înființată în anul 1994, în cadrul unei inițiative a Comisiei Europene. Fundația dezvoltă proiecte în domenii cum sînt educație, economie socială, cooperare pentru dezvoltare, incluziune socială. Dezvoltă și administrează progranme de finanțare, campanii de promovare și advocacy pentru organizatile neguvernamentale. Pînă în acest moment, FDSC a facilitat finanțarea a mai mult de 2000 de proiecte ale organizațiilor neguvernamentale, avînd în acest moment în portofoliu aproape 500 de proiecte, puse în practică de peste 800 de organizații neguvernamentale, de pe tot teritoriul României. Mai multe detalii se găsesc pe  www.fdsc.ro.

Mai multe