Olimpiada de șah de la Baku

29 august 2016   Dileme on-line

Joi, 2 septembrie, începe la Baku, capitala Azerbaidjanului, cea de-a 42-a olimpiadă la șah. Organizatorii deja au pregătit site-ul aferent, dar aș recomanda urmărirea ei pe alte portaluri, cum ar fi ChessBase sau Chess24.

Marea întrebare la această olimpiadă este dacă SUA vor reuși să cîștige titlul, echipa americană aliniind trei din primii șapte jucători ai lumii: Fabiano Caruana (Elo 2808), Hikaru Nakamura (2789) și Wesley So (2782). O echipă de olimpiadă are însă cinci jucători (patru joacă iar al cincilea este rezervă), așa încît americanii sînt luați de ruși la media pe echipă - SUA 2740, iar Rusia 2760. Din echipa Rusiei fac parte fostul campion mondial Vladimir Kramnik (Elo 2808), actualul șalanger la titlul mondial Serghei Karjakin (2769), precum și experimentații Alexander Grischuk, Evgheni Tomashevsky și Ian Nepomniachtchi.

Printre favoriți sînt și chinezii (actualii campioni olimpici, medie Elo 2735), gazdele azere, ucrainenii, francezii și chiar și polonezii. Din echipa Norvegiei face parte și campionul mondial Magnus Carlsen (Elo 2857). Pe tabelul de start, România ocupă locul 26. Componenții lotului sînt Constantin Lupulescu (Elo 2622, cel mai mare dintre ratingurile jucătorilor români), Mircea Pîrligras (actualul campion al țării), Mihail Marin, Vlad Jianu și promițătorul junior Bogdan Deac (n. oct. 2001), actualmente cel mai tînăr mare maestru din lume.

Ca de obicei, pe lîngă turneul Open, FIDE organizează și olimpiada feminină la șah. Aici favoritele hîrtiei sînt chinezoaicele (Elo mediu 2528), care vin cu campioana mondială mondială Hou Yifan, deși aceasta a zis că nu va mai juca în competițiile exclusiv feminine, rusoaicele (2493) și ucrainencele (2485). România e pe locul 11 în grila de start, cu Corina Peptan la prima masă, Irina Bulmagă, Luminița Cosma, Cristina Foișor și Angela Dragomirescu.

Olimpiada de șah este organizată din doi în doi ani. Precedenta ediție a avut loc în Norvegia, la Tromso, iar cea din 2018 va fi la Batumi, Georgia.

Foto: Căpitanii de echipe primesc explicații privind regulile de desfășurare a Olimpiadei de la Baku. În fundal se vede sala în care se vor juca partidele. Credit: bakuchessolympiad.com.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 22 va fi publicată săptămîna viitoare, în cadrul rubricii online „În alb și negru”.

Soluția diagramei 21 de săptămîna trecută: 1. Th8+ Rf7 (1… Rxh8 2. Dh6+ Rg8 3. Dg7#) 2. Tf8+ Rxe6 3. Dd5#.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Mai multe