Olafur Arnalds, Daniel Hope şi Giuliano Carmignola

8 mai 2013   Dileme on-line

Chiar dacă Sărbătoarea Paştelui și cele cîteva zile libere au trecut, vă recomand să ascultaţi muzică: este, totuşi, una dintre cele mai plăcute forme de relaxare. Şi am selectat şi trei noi albume numai potrivite pentru timpul liber. Protagonişti: compozitorul islandez Olafur Arnalds, violonistul britanic Daniel Hope şi un alt violonist, italianul Giuliano Carmignola.

Olafur Arnalds – For now I am winter

Am ascultat cu încîntare cel mai nou album al islandezului Olafur Arnalds, cel care face ceea ce eu numesc muzica totală a timpurilor noastră, cu sonorităţi ce combină muzica clasică, indie, medii electronice. Albumul For now I am winter a fost lansat în 25 februarie 2013 şi este una dintre priorităţile globale de promovare ale concernului Universal Music. Pe drept cuvînt: este o muzică de înaltă calitate, adică de calitatea muzicii clasice, însă cu o adresabilitate mult mai largă către publicul de astăzi.

Poate că mulţi dintre dvs. au citit romane poliţiste ale scriitorilor nordici contemporani – vă reamintesc nume precum Stieg Larsson, Camilla Lackberg sau Analdur Indridason – şi au remarcat atmosfera generală specială a acestor cărţi. Cred că noul album al lui Olafur Arnalds este exact muzica ce poate însoţi lectura acestor romane. Încercaţi şi nu veţi fi dezamăgiţi.

Olafur Arnalds are doar 26 ani şi un succes remarcabil – toate concertele sale sunt sold out, acum lucrează cu unul dintre cei mai importanţi jucători din piaţa producătorilor de discuri, din martie 2013 a debutat şi serialul de televiziune Broadchurch cu muzica compusă chiar de el – iar acest serial este vizionat numai în Marea Britanie de un număr record de spectatori, 8-9 milioane de persoane per episod.

Şi cu toate acestea, Olafur Arnalds rămîne o persoană modestă – îl puteţi descoperi în interviul acordat pentru Radio România Muzical, postul de radio care difuzează luni, 6 mai, de la ora 17.30 albumul For now I am winter şi selecţiuni din coloana sonoră a serialului „Broadchurch”. Albumul se găseşte şi în România, în magazinele de specialitate sau pe site-ul www.getmusic.ro. Fişierele audio sunt de asemenea disponibile pe

Violonistul

– albumul

Din aceeaşi sferă a muzicii clasice contemporane, însă acea muzică accesibilă oricui, nu doar unor iniţiaţi, face parte şi albumul Spheres, înregistrat de violonistul britanic Daniel Hope şi lansat de casa Deutsche Grammophon în 15 februarie 2013. Un album pe care se regăsesc lucrări semnate de Ludovico Einaudi, Philipp Glass, John Rutter, Arvo Part, Michael Nyman, dar şi de mai tinerii Lera Auerbach (născută în 1973) şi Alex Baranowski (născut în 1983).

Daniel Hope apare în compania selectă a Orchestrei Germane de Cameră din Berlin, însoţit chiar de unii dintre compozitori. Piesa ce poate fi considerată single-ul acestui album este  - I giorni de Ludovico Einaudi - este interpretată chiar în compania lui Ludovico Einaudi.

Şi Spheres este una dintre priorităţile globale de promovare a concernului Universal Music – şi sincer, acest lucru mă bucură, dar dă şi de gîndit. Pentru că din 6 artişti promovaţi la nivel global – doi vin din sfera muzicii contemporane clasice, ceea ce în România ar putea părea cel puţin bizar în contextul lipsei aproape totale a acestui tip de muzică din spaţiul public. Însă Universal Music nu se înşeală: Olafur Arnalds şi violonistul Daniel Hope, cu acest album Spheres, aduc o muzică de factură clasică, de înaltă calitate, dar mult mai aproape de publicul de astăzi decît este oricare alt compozitor clasic din vechime.

Selecţiuni de pe albumul Spheres pot fi ascultate la Radio România Muzical luni, 6 mai, ora 17,30. Albumul este disponibil şi în România, în magazine, pe

sau direct la

.

Vivaldi con moto…

…e un joc de cuvinte cu dublă semnificaţie – Vivaldi cîntat mai reţinut / Vivaldi cu motocicletă. Este în acelaşi timp şi un album apărut în 1 martie 2013 la casa Deutsche Grammophon, semnat de violonistul italian

, pozat pe coperta discului pe o motocicletă (muzicianul este, într-adevăr, un pasionat al motocicletelor). 

Dincolo de alura sa de byker, Giuliano Carmignola este unul dintre cei mai importanţi violonişti europeni specializaţi în muzică veche, iar audiţia celor 6 concerte pentru vioară şi orchestră de Vivaldi, înregistrate pe acest disc alături de ansamblul Accademia Bizantina, dirijat de Ottavio Dantone este cu adevărat o încîntare.

Tocmai pentru că

nu include cele mai cunoscute concerte pentru vioară şi orchestră de Vivaldi, cred că merită ascultat: Vivaldi nu înseamnă doar „Anotimpurile” , ci şi incredibil de multă altă muzică de calitate.

Giuliano Carmignola este de altfel cunoscut publicului din România graţie apariţiilor sale în Festivalul George Enescu – este posibil să-l ascultăm anul acesta şi la Sibiu, în 24 mai, după cum găsim pe site-ul artistului.

poate fi ascultat integral la Radio România Muzical vineri, 10 mai, de la ora 17.30; este disponibil şi în România, în magazinele de specialitate, la

sau

Toate albumele prezentate:

,

şi

sunt incluse în campania Rado România Muzical

derulată pe pagina

. Campania îşi propune ca pe baza votului vizitatorilor să desemneze cel mai bun album al anului. Pe pagina campaniei pot fi reascultate toate emisiunile care includ discurile intrate în concurs.

Mai multe