Obligativitatea vaccinării
Poate rezolva noua lege a vaccinurilor, ce ar urma să intre în vigoare din 1 ianuarie 2018, criza actuală? Ce se întîmplă cu cei rămaşi în afara sistemului, nevaccinaţi, fie pentru că se opun părinţii, fie pentru că medicii nu au acces la vaccinuri?
Nu, pentru că o lege dacă nu e aplicată rămîne literă moartă și, din păcate, avem multe situații de genul acesta în sistemul medical românesc. Totuși e un pas important înainte, pentru că dacă nu ai lege, atunci nici măcar nu ai ce aplica. Legea, așa cum a fost ea aprobată de Guvern, nu e de nota 10, e de un 7 sau 8. Dar e bine, spre deosebire de cei trei prim-miniștri anteriori, actualul premier și-a asumat aprobarea ei. A fost însă nevoie să ajungem la o epidemie ca să se întîmple asta. Trist.
Pentru ca legea să fie un succes de implementare e nevoie în primul rînd de o campanie deșteaptă de educație și comunicare. În vaccinare asta e esenţial, dar pînă acum guvernanții se pare că nu au înțeles asta. Normal că dacă eu sau tu vedem un domn de la partid vorbindu-mi înțepat despre beneficiile vaccinării și lăudîndu-se cum a crescut el producția vaccinării la hectar, mă voi uita cu neîncredere la el. Nu de așa ceva e nevoie și oamenii de la Ministerul Sănătății trebuie să înțeleagă că e nevoie să colaboreze cu experți din industriile creative, să apeleze la românii care au lucrat afară în acest domeniu și cunosc modelele de succes aplicate în alte țări. Ele există, funcționează, conving și o fac prin căi transparente.
Al doilea element esențial este desemnarea unui responsabil clar cu succesul campaniilor de vaccinare. Asta lipsește deocamdată din lege și cînd se va întîmpla ceva rău, ca în ultimele luni, din nou se va arunca mingea responsabilității dintr-o parte în alta. Nu. Trebuie să știm exact cum o/îl cheamă pe cel care are în grijă vaccinarea în România. Pe cine sunăm ca să-i zicem „bravo, ce treabă bună ai făcut“, sau dimpotrivă. Legea nu are așa ceva pentru că le e frică să-și asume responsabilități.
Cel mai simplu e să rezolvi problema aprovizionării cu vaccinuri. Cel mai greu e să convingi peste 85% din populație să se vaccineze. Obligativitatea din actuala lege, așa cum a fost ea croită, ajută mult, dar nu rezolvă și e foarte posibil, în viitor, să vedem o serie de procese de care vor profita vedetuțele antivaccin și cîțiva populiști inconștienți. Subiectul e departe de a fi închis și mingea e acum în curtea Parlamentului.
Vlad Mixich este expert în politici de sănătate şi preşedintele Observatorului Român de Sănătate.