Obama la Havana

21 martie 2016   Dileme on-line

SUA şi Cuba întreţin de mai bine de un secol o relaţie tumultoasă. Vizita lui Barack Obama la Havana împreună cu soţia sa şi cele două fiice marchează o nouă etapă în istoria acestor state aflate la doar 200 de km distanţă. Care sînt principalele date care au marcat relaţia cubanezo-americană? Istoria agitată a relaţiei dintre SUA şi Cuba ia naştere în 1898, an în care americanii trimit trupe pe insula din Caraibe ca să-i sprijine pe independentiştii cubanezi în faţa colonilor spanioli. Tratatul de la Paris din 1902 marchează independenţa Cubei care rămîne însă sub jugul unui guvern militar american. (...)

Șeful Casei albe este primul preşedinte american care pune piciorul în Cuba din 1928 încoace, an în care Calvin Coolidge participase la Havana la un summit panamerican.

În ciuda acestei apropieri spectaculoase, autorităţile cubaneze sînt decise să-şi păstreze modelul socialist. "Nu există pe masa discuţiilor cu Barack Obama nicio temă privind schimbările politice interne din Cuba" a ţinut să prevină şeful diplomaţiei cubaneze.

Citiţi şi ascultaţi mai multe pe rfi.ro

Mai multe