O vară cu Daniel Barenboim

19 august 2018   Dileme on-line

Pentru cei care vara citesc, ascultă muzică și caută liniștea, un mare muzician propune o alternativă: Vară cu Daniel Barenboim se intitulează un nou proiect discografic în care au apărut de curînd cvartete cu pian de Mozart și integrala simfoniilor de Brahms.

În 8 martie 2018, Daniel Barenboim a semnat un nou contract de colaborare cu una dintre cele mai mari case de discuri la nivel mondial, Deutsche Grammophon, care a stabilit trei direcții de acțiune: Barenboim, pianistul și dirijorul; Barenboim, interpret de muzică de cameră; Barenboim, educator și inovator – pentru această din urmă direcție, urmînd ca YouTube și social media să fie canalele principale de comunicare. De altfel, Daniel Barenboim este unul dintre cei mai activi artiști din sfera muzicii culte care se folosesc de instrumentele de comunicare digitale pentru a ține legătura și a educa publicul tînăr, ceea ce ar fi ceva comun pentru un muzician de 25 ani, dar excepțional în cazul lui Barenboim, care în noiembrie va împlini 76 ani.

Daniel Barenboim vede artistul ca pe un om al cetății; s-a implicat în numeroase proiecte care nu au numai o latură artistică, ci și una socială, umanitară și chiar politică. Iar înființarea orchestrei West Eastern Divan care reunește muzicieni evrei și arabi este doar unul dintre aceste proiecte. Barenboim crede în puterea artei de a schimba lumea, în puterea uniunii, nu a segregării, și, nu în ultimul rînd, în puterea educației. De aceea a înființat la Berlin Academia Barenboim-Said: acolo studiază muzica nu doar tineri din Orientul mijlociu și Africa de nord, cărora academia li se adresează în mod special, ci și altora (violonista română Mălina Ciobanu este studentă acolo).

În 4 martie 2017, Daniel Barenboim a inaugurat o nouă sală de concerte la Berlin, sala Pierre Boulez, unde publicul are acces la proiectele și concertele Academiei Barenboim-Said. S-a cîntat la concertul de inaugurare Cvartetul nr. 2 cu pian de Mozart – Daniel Barenboim la pian, Michael Barenboim – vioară, Yulia Deyneka – violă și Kian Soltani – violoncel. Iar înregistrarea realizată atunci se regăsește acum pe un disc lansat de casa Deutsche Grammophon pe 10 august. Pe același disc, muzicienii au înregistrat și primul cvartet cu pian de Mozart.

Sigur că înregistrările de pe acest disc au o semnificație deosebită extra-muzicală, însă nu cred că acesta este primul argument cînd îți pui problema dacă merită să ai acest disc în colecția de acasă. Cred că merită să ai acest disc în colecție în primul rînd pentru valoarea lui muzicală. Nu oricine poate cînta bine Mozart; Barenboim se dovedește a fi un excelent pianist mozartian, cu un discurs perfect dozat, cu un perlaj aproape de neconceput la un pianist de 75 ani, cu un instrument care-i servește toate intențiile muzicale. Și nu mai puțin important, nici ceilalți membri ai cvartetului nu sînt mai prejos, deși numele lor sînt mai puțin cunoscute publicului larg. Michael Barenboim este fiul lui Daniel Barenboim, cu o carieră importantă de violonist solist, un muzician pe care l-am putut asculta și la București, la ultima ediție a festivalului Enescu. Violista rusă Yulia Deyneka este profesoară la Academia Barenboim-Said și prim-violistă în Capela de stat din Berlin, orchestră condusă de Daniel Barenboim. Iar violoncelistul Kian Soltani este una dintre prospetele vedete ale casei Deutsche Grammophon, un artist austriac de origine iraniană cu un talent ieșit din comun, implicat în activitatea ansamblului West Eastern Divan cu care va apărea și în viitor în calitate de solist.

Dacă adăugăm și o excepțională calitate tehnică a înregistrării, putem concluziona că vara lui Barenboim este de-a dreptul ieșită din comun.

Așa cum ieșită din comun, însă extrem de potrivită cu timpurile în care trăim, este și muzica lui Mozart. Nu cunosc ceva mai potrivit pentru a te scoate instantaneu din realitate și a te duce într-o lume mai bună sau, cel puțin, mai senină, decît lumea în care trăim...

Discul cu cvartete de Mozart semnat de Daniel Barenboim poate fi ascultat la Radio România Muzical luni, 20 august, de la ora 19, în reluare duminică, 26 august, de la ora 14,30. Oricînd pe site-ul proiectului Discurile anului 2018

În luna septembrie, la Radio România Muzical poate fi ascultată și integrala simfoniilor de Brahms, din aceeași serie Vară cu Barenboim. În format digital, acest album a apărut pe 13 iulie, pe disc urmînd să fie lansat pe 24 august. Pe acest album, cele patru simfonii de Brahms sînt înregistrate din concerte live susținute de Capela de stat din Berlin, condusă de Daniel Barenboim, la sala Pierre Boulez din Berlin.

Cristina Comandașu este critic muzical.

Mai multe