O plantă carnivoră ucigaşă şi un western ceh? Acum le-aţi văzut pe toate!

31 octombrie 2018   Dileme on-line

I Killed Einstein, Gentlemen, Circus in the Circus, Four Murders Are Enough, Darling sau Long Live Ghosts! – acestea sînt doar cîteva titluri în regia lui Oldřich Lipský. Dacă par puţin neobişnuite sau chiar ciudate, cam asta este ideea, dat fiind că cele mai multe filme ale lui Lipský sînt comedii, iar specialitatea lui – parodia.

Deşi şi-a început cariera ca actor de teatru, în 1950 a debutat ca regizor şi s-a remarcat prin umorul său excentric şi jucăuş. Nu i-a fost teamă nici să exagereze atunci cînd filmul o cerea, iar toate acestea se datorează cel mai probabil fascinaţiei sale pentru circ. Mai mult decît atît, Lipský a dedicat patru filme jocului artistic ce caracterizează circul.

Dinner for Adele exemplifică talentul lui Lipsky pentru parodii bine ţintite. În anii ’70, filmul a adus în prim-plan cinematografia cehoslovacă pe tot teritoriul Europei. Povestea începe cu detectivul de roman poliţist Nick Carter, ajuns în Praga la început de secol XX pentru a elucida misterul unei crime în care se dovedeşte că este implicată imensa plantă carnivoră pe nume Adela. Imaginea suprarealistă a Adelei este creaţia lui Jan Švankmajer, un realizator de film şi renumit artist ceh, iar filmul, ca multe altele din regia lui Lipský, se remarcă prin comedia de situaţie datorată contrastului dintre un detectiv american veritabil şi peisajul clasic al Pragăi de demult.

Scenaristul filmului Dinner for Adele, Jiří Brdečka, a colaborat cu Lipský şi în 1964, la realizarea unui film care se numără şi în prezent printre cele mai apreciate comedii cehe – Lemonade Joe. Deşi se inspiră din filmele western clasice, oferă o perspectivă complet diferită asupra Vestului Sălbatic. Punînd împreună umorul specific ceh şi fundalul american prin excelenţă, filmul a avut succes dincolo de graniţele Cehoslovaciei, în cinematografele din alte ţări socialiste din acea perioadă şi a cîştigat un premiu la Festivalul de Film din San Sebastian.

Lemonade Joe nu este primul film al lui Oldrich Lipský care va fi proiectat la Centrul Ceh. Primăvara trecută, la prima serie de proiecţii Fiction Tuesdays au fost prezente alte trei filme în regia lui Lipský, printre care şi Dinner for Adele. Aşadar, dacă vreţi să aflaţi de ce aceste filme sînt încă foarte populare în Cehia, şi dacă aveţi poftă de rîs – sînteţi norocoşi. Lemonade Joe va fi proiectat la Centrul Ceh marţi, 6 noiembrie, la ora 20, iar intrarea este liberă.

Foto: cadru din Dinner for Adele

Mai multe