O felie de existență butaforică

24 octombrie 2011   Dileme on-line

Dacă am forța un exercițiu de imaginație și am considera Massive Attack și Portishead părinții trip-hop-ului, atunci rodul „hibridizarii” lor ar fi Zero 7. În realitate, singura legătură directă între cele trei nume electronice este pămîntul pe care s-au născut. Pentru că sîntem tributari etichetelor, iar fără o „standardizare” a produselor, chiar și a celor muzicale, nu mai sîntem capabili să înghițim nimic, cei de la Zero 7 poartă stigmatul de „the British Air”.

Una dintre piesele pierdute în marea de lounge-uri, chillout-uri sau/și downtempo-uri a ultimilor 20 de ani este „Distractions”, asta în ciuda construcției lirice și melodice ușor de mestecat și asimilat. Chiar dacă pare o altă „bucată” superficială, plină de “I love you”-uri ce te obligă să internalizezi rapid marfa, „Distractions” este, în fapt, balada middle class-ului care își permite să își folosească bugetul și pe altceva decît pe pura supraviețuire, care poate să își facă o vacanță în afară localității de domiciliu, care își cumpără o mașină o dată la 3-4 ani, care are smartphone, cablu și internet, care cumpără bunuri mai scumpe prin intermediul creditelor - și care, toată viața, se închină zeilor surogat: ratele bancare, taxele și pensiile alimentare.

Bogan ŞERBAN realizează la Radio Guerrilla emisiunile Guerrilla Logout (luni- vineri, 17.00 - 20.00) şi GuerriLIVE Radio Sessions (luni, 19.00 - 20.00).

Mai multe