O Europă marcată de diviziuni

25 februarie 2016   Dileme on-line

Uniunea Europeană intră într-un fel de criză a diviziunii alimentată de problema deocamdată insolubilă a imigraţiei masive. Iată concluzia multor observatori. Un simbol al diviziunii este şi reuniunea organizată la iniţiativa Austriei cu mai multe ţări din Europa centrală şi din Balcani în ideea formării unui front comun împotriva exodului care nu încetează dinspre Orientul apropiat. În avangarda contestaţiei, Ungaria a decis să organizeze şi un referendum pe marginea planului european de repartizare a refugiaţilor în diferite ţări ale Uniunii Europene, în funcţie de anumite criterii legate de suprafaţă, demografie şi potenţial economic.

Asistăm într-adevăr la un moment de o mare gravitate, care nu corespunde de loc imaginii pe care Europa a încercat să o transmită pînă acum lumii. După ce în ultimii 25 de ani europenii şi-au demolat cu entuziasm frontierele interioare, iată-i acum instalînd din nou sîrmă ghimpată la anumite graniţe, un simbol dintre cele mai înfricoşătoare, de tristă amintire. Iar acolo unde nu a apărut încă sîrma ghimpată au fost reinstalate controale, cum este cazul acum la frontiera Belgiei cu Franţa. Autorităţile Belgiei se tem de fapt că prin închiderea "junglei de la Calais", o parte din cei patru sau cinci mii de clandestini instalaţi acolo vor încerca să ajungă pe teritoriul belgian.

Solidaritatea europeană pare să fie în acest moment pusă la o teribilă încercare de problema imigraţiei. Grecia se simte poate ţara cea mai abandonată, şi de altfel a protestat întrucît nu i s-a adresat nici o invitaţie pentru consultările de la Viena.

Citiţi şi ascultaţi mai multe pe rfi.ro

Mai multe