O chetă pentru campionul mondial 

7 mai 2019   Dileme on-line

Există în cartea lui Andrew Soltis despre istoria șahului sovietic un pasaj impresionant. S-a întîmplat în mai 1963, la Erevan, imediat după ce Tigran Petrosian a devenit campion mondial la șah în urma meciului de la Moscova cîștigat în fața rusului Mihail Botvinnik. 

Petrosian s-a născut la Tbilisi, în Georgia, dar părinții săi erau armeni. A crescut într-o familie extrem de săracă, iar în timpul celui de-al doilea război mondial a rămas și orfan. Ca să se întrețină, a fost o vreme măturător de stradă, pînă s-a îmbolnăvit. De atunci a început să surzească, un proces care s-a agravat în timp. A scăpat de sărăcia cronică abia cînd a început să se afirme ca jucător de șah. Iar cînd a devenit campion mondial, chiar s-a îmbogățit, instantaneu și fără concursul autorităților, care sprijineau de altfel școala de șah sovietică. Episodul este surprins în pasajul din cartea lui Soltis. 

”Cînd s-a întors în triumf acasă, în Armenia a fost practic sărbătoare națională. Iser Kuperman, un jucător de dame de talie mondială din Kiev și un apropiat al familiei Petrosian, a rememorat momentul primirii: mai bine de 100.000 de oameni au umplut o piață din Erevan ca să-i salute pe noul campion și pe soția sa. Oamenii din piață se îmbrățișau și se sărutau. După îndelungi ovații, Petrosian și Rona au observat o mișcare stranie în marea de oameni din fața lor. Erau martorii unei colecte financiare uriașe - fiecare dona cîte 10 ruble. Cutiile cu bani au circulat prin mulțime timp de o jumătate de oră, strîngîndu-se mai bine de un milion de ruble pentru noul campion mondial. Petrosian, fiul unui dvornik (portar) neștiutor de carte, un om sărac încă din copilărie chiar și după standardele sovietice, a izbucnit în lacrimi”. 

Momentul este deosebit fie și numai pentru că - fapt inedit în URSS - o masă imensă de oameni s-a strîns spontan, în afara cadrului mobilizărilor oficiale. Deși preluat de autorități pe post de mijloc de afirmare a superiorității orînduirii sovietice, iată că șahul mai putea purta și alte mesaje, chiar antagoniste. Adunarea din centrul Erevanului era semnul că oamenii nu voiau să cedeze complet șahul autorităților, dar și că armenii se bucurau pentru preluarea titlului suprem de la ruși, cei ce le aduseseră în țară sistemul sovietic. În ce privește milionul de ruble, Soltis nu mai precizează dacă și cît a fost impozitat de Moscova. Dar gestul arată cît de mișcați au fost armenii - un fapt care s-a confirmat în timp, șahul devenind de atunci și pînă azi un sport național în micuța țară caucaziană. 

Diagrama săptămînii 

Soluția diagramei 154 va fi publicată săptămîna viitoare. Diagrama 153 de data trecută are următoarea soluție: 1. Nxe5! fxe5 (la 1… Nxd5 poate urma 2. Nxb8 cu avantaj material decisiv) 2. Df8+! Ng8 (la 2… Txf8 3. Txf8+ Ng8 4. Txg8#) 3. Dxb8 și albul cîștigă.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități. 

Foto: Al nouălea campion mondial la șah Tigran Petrosian pe o bancnotă armeană din 2018.

Mai multe