O biografie a lui Hitchcock

4 ianuarie 2011   Dileme on-line

Le Figaro anunţă apariţia în ediţie franceză a biografiei Alfred Hitchcock: une vie d'ombres et de lumière, semnată de Patrick McGilligan (Institut Lumière/Actes Sud) şi publicată în original în 2003. E vorba despre un volum de 1120 de pagini, cu 100 de fotografii, index de nume, de filme şi filmografie.

Din monumentala biografie a lui Patrick McGilligan aflăm, de exemplu, că celebra scenă de la duş din Psycho a însemnat o săptămînă de filmare, 78 de duble, 45 de secunde pe ecran. Sîngele care se scurge în cada de duş era ciocolată lichidă. Janet Leigh, chiar dacă părea dezbrăcată complet, purta un maiou de culoarea pielii.
Hitchcock iubea boxul, blondele bine făcute, şampania şi detesta să conducă.

A susţinut întotdeauna că a plecat la Hollywood din cauza vremii urîte de la Londra. De aici, fără îndoială, şi definiţia pe care a dat-o fericirii perfecte: “Un cer senin, fără nori.”

În ciuda succesului, norii nu vor întîrzia să se arate şi în America. Va avea dispute cu agenţii, îşi va negocia drastic contracte. Dar asta îi va aduce respectul lor. În 1940, filme sale Rebecca şi Foreign Correspondent vor concura la Oscar.

În 1954, acordul pe care-l va semna cu Paramount era mirific. Televiziunea va face din “Alfred Hitchcock prezintă” (genericul ales e din “Marche funèbre d'une marionnette” al lui Gounod) un icon popular.

Seria se difuzează şi la noi pe TVR Cultural.

Mai multe