Noul film al lui Jim Jarmusch, în premieră la București

15 octombrie 2013   Dileme on-line

Jim Jarmusch și filmele cu vampiri – două alăturări care păreau improbabile pînă la Only Lovers Left Alive, pelicula proiectată anul acesta în competiția Festivalului de la Cannes. „Vampirii n-au fost niciodată mai cool, mai cultivați și, sincer vorbind, mai umani ca în comedia romantică a lui Jim Jarmusch”, scria de curînd „Vanity Fair”. Pentru revista „The Hollywood Reporter”, este „cel mai bun film al lui Jim Jarmusch din ultimii ani, cel mai probabil de la Dead Man, din 1995”. 

și

au rolurile a doi vampiri sofisticați a căror istorie de amor durează de cel puțin cîteva secole. Actualmente, el este un muzician underground profund deprimat din cauza drumului pe care a apucat-o omenirea, ea, o femeie puternică și enigmatică care locuiește în Tanger. Cînd se reîntîlnesc, idila lor e perturbată de sosirea surorii ei mai mici (Mia Wasikowska), o tînără pe cît de extravagantă, pe atît de incontrolabilă.

este unul dintre cei mai celebrați autori de film contemporani. Original, idiosincratic, minimalist, cu un umor negru inconfundabil, Jarmusch a regizat filme de referință ca

(1984),

(1986),

(1989), Night on Earth (1991),

(1995),

(2003) sau

(Marele Premiu la Cannes, 2005).

O melodramă captivantă, superb jucată, cu doi actori fermecători în rolurile principale -

și

– este

, regizată de

. Producția proiectată în secțiunea Un Certain Regard la Cannes și adusă în premieră la București a primit atenție specială din partea criticii internaționale, care l-a descris drept una dintre cele mai frumoase reveniri la Cannes, după debutul cu Belle épine (inclus în Semaine de la Critique 2011). Ovaționat la premiera canneză, Grand Central - dramă socială și pasionant film de dragoste - s-a plasat printre favoriții secțiunii la premii. Acțiunea este plasată într-o centrală nucleară, unde un tînăr angajat se îndrăgostește de frumoasa soție a unui coleg.

Cinefilii români sunt invitați să-i întîlnească la această ediție a Les Films de Cannes à Bucarest pe doi dintre cei mai influenți critici de film ai momentului: Scott Foundas , de la „Variety” , și Nick James , redactorul-șef al prestigioasei revistei britanice „Sight & Sound ”. Cei doi critici se vor întîlni cu studenții școlilor de film și vor introduce și modera discuțiile pe marginea cîtorva filme din program. 

Scott Foundas este chief film critic al publicației americane „Variety”, poziție pe care a ocupat-o anterior la renumita revistă „Village Voice”. Între 2010 și 2012, a ocupat funcția de director adjunct de programe pentru Film Society du Lincoln Center, fiind în același timp contributing editor al revistei

și membru al comitetului de selecție al New York Film Festival. Articolele sale au apărut și pe Indiewire.com sau în

. Este consultant special al Festivalului de la Cannes și membru al National Society of Film Critics din SUA.

Nick James este redactorul-șef al

”, una dintre cele mai influente publicații din lume dedicate cinematografiei, editată de British Film Institute. De-a lungul timpului, Nick James a scris articole despre film, literatură și artă pentru

și

. În 2011, a primit o medalie specială din partea Telluride Film Festival, în numele „Sight & Sound”, pentru remarcabila contribuție a revistei în lumea filmului.

Programul proiecțiilor pentru aceste filme poate fi consultat pe site-ul

.

Mai multe