Noul activism

2 octombrie 2013   Dileme on-line

Dilema veche de săptămîna aceasta se ocupă de „Noul activism”. În paginile dosarului veţi găsi texte despre activism, ONG-uri şi voluntariat semnate de sociologul Bogdan Voicu şi psihologul Diana Neagu, precum şi interviuri cu Cristina Guseth (director al Freedom House România) şi Ionuţ Sibian (director al Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile).

„Dacă înainte activismul era propaganda politică, astăzi a ajuns să definească acel soi de eferverscenţă tinerească, o voluptate a implicării cu orice preţ. [...] Există însă o problemă: activismul ad-hoc nu are o perspectivă unitară. Nu are coerenţă. Nu dispune de o bază informaţională, aruncînd totodată şi un soi de neîncredere asupra unei încercări lăudabile de ieşire din apatie. Între activismul comunist de ieri şi cel „hipsteresc” de azi există o depărtare de mai bine de 20 de ani. Unii spun că e puţin şi că activismul real e abia la început, protestele stradale fiind un prim pas. Alţii spun că activismul real se înfăptuieşte deja, prin fapte, nu prin mitinguri”, scrie

în „Argument”.

încearcă să răspundă la întrebarea care i-a fost pusă de Cristian Pîrvulescu într-o emisiune radio:

El afirmă că a identificat trei trăsături ale politicii actuale: parohialismul, caracterul reactiv şi un soi de cinism.

scrie despre relaţia Moscovei cu Kiev, Chişinău şi Tbilisi, într-un articol intitulat

.

Jurnalista

are un dialog cu

(consilier cultural) şi

(consilier literar) despre cea de-a 22-a ediţie a Quinzane du cinéma francophone – Festivalul francofoniei metisate, care va avea loc la Paris, între 9 şi 19 octombrie.

scrie despre literatura română în Suedia şi despre faptul că România a fost ţară invitată la Tîrgul de Carte „Bok & Bibliotek” de la Göteborg, cel mai mare astfel de tîrg din Scandinavia, desfăşurat între 26-29 septembrie.

a stat de vorbă cu

şi

, care au povestit despre Festivalului Anim’est, care se va desfăşura în perioada 4-13 octombrie la Bucureşti.

l-a intervievat pe

, directorul Institutului pentru Studii Politice şi Internaţionale de la Teheran. Acesta a vorbit despre „Noua politică a Iranului – «flexibilitatea eroică»”.

Numărul de săptămîna aceasta apare şi în varianta cu CD (va conţine Concertul op. 54 în la minor pentru pian şi orchestră de Robert Schumann şi Concertul op. 16 în la minor pentru pian şi orchestră de Edvard Grieg, ambele în interpretarea pianistului român Radu Lupu). Acesta este ultimul CD din seria „Daniel Barenboim şi Radu Lupu: 10 concerte memorabile pentru pian”, cea mai recentă „colecţie cu dichis” propusă de Dilema veche.

Dilema veche îţi dă de gîndit. (Şi de ascultat.)

Mai multe