”Noua” criză a imigraţiei

31 mai 2016   Dileme on-line

O nouă dramă umană s-a produs săptămîna trecută în Mediterana: în jur de 700 de imigranţi clandestini şi-au pierdut viaţa încercînd să ajungă, din Libia, pe ţărmurile italiene. O nouă "rută a imigraţiei" pare să se configureze după ce "ruta Balcanilor" a fost închisă în urma unui acord al europenilor cu Turcia. Cu Libia, însă, unde domneşte haosul, un astfel de acord este imposibil de semnat şi de pus în practică.

După cum arată agenţiile de presă, săptămîna trecută au ajuns în Italia, provenind din Libia, în jur de 12 000 de migranţi. In timp ce pe coastele greceşti au sosit doar 180 de clandestini. Ceea ce înseamnă că acordul europenilor cu Ankara funcţionează, în ciuda criticilor care i se aduc. În timp ce Libia, unde căderea lui Ghaddafi a însemnat şi o prăbuşire a statului, devenit noua platformă internaţională a traficului de persoane şi principalul port de îmbarcare pentru sute de mii de candidaţi la exil. Observatorii spun că în ritmul actual, întrucît şi vremea este favorabilă, în jur de 200 000 de noi migranţi vor veni, de pe coastele Libiei, în Europa.

Potrivit unui bilanţ al Organizaţiei Naţiunilor Unite, de la începului acestui an în jur de 1370 de migranţi s-au înecat în Mediterana, bilanţ anunţat înainte de morţii de săptămîna trecută.

Citiți și ascultați mai multe pe rfi.ro

Mai multe