Noaptea lungă a filmelor scurte și bune

16 iunie 2011   Dileme on-line

Zeul iubirii, scurtmetrajul premiat cu Premiul Oscar 2011, va fi proiectat sâmbătă, 18 iunie, 19. 30, la MNAC, în cadrul ediției a treia a evenimentului „Noaptea Lungă a Filmelor Scurte”, organizat de ShortsUP.

Zeul iubirii e o poveste de dragoste contemporană plină de ironie și umor, filmată alb-negru „ca în fotografiile de jazz ale anilor ’50” (regizorul Luke Matheny). Cu influențe evidente ale regizorilor Woody Allen și Wes Anderson, filmul spune povestea unui campion la darts chinuit de o dragoste neîmpărtășită, care înțelege că toate rugăciunile i s-au îndeplinit atunci când primește o cutie cu care poate face pe oricine să se îndrăgostească de el. Regizorul Luke Matheny, care este și actorul principal al filmului, mărturisea că povestea e inspirată de propriile sale experiențe de iubire din adolescență, niște „exerciții de deziluzie”.

O altă producție remarcabilă din programul evenimentului este Pescuit de noapte (Coreea de Sud, 2011, r. Chan-kyong Park, Chan-wook Park). Filmat în întregime cu un iPhone 4, scurtmetrajul a obținut anul acesta Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin. Ni se prezintă cum, în adâncul pădurii, un bărbat se îndreaptă prin ceață spre un râu. Pescuind, undița i se agață de o fată misterioasă îmbrăcată în alb, care din motive neștiute îl strigă „tată”.

Multe dintre producțiile regizorului coreean au fost premiate de-a lungul timpului la Cannes, Veneția și Berlin. Filmele sale, considerate vizionare, abordează în cea mai mare parte tema vieții și a morții.

LaNoaptea Lungă a Filmelor Scurte” se vor proiecta cele mai valoroase scurtmetraje ale anului, majoritatea în premieră în România. Evenimentul va fi „condimentat” cu un concert live de funk-jazz al trupei românești Cuantune, cu expoziții de fotografie și cu o serie de proiecții spectaculoase pe fațada MNAC de la Palatul Parlamentului.

Detalii despre întreg programul și extrase din filme găsiți pe www.shortsup.ro

Mai multe