No country for european men?

2 mai 2015   Dileme on-line

Despre europeni, despre spaţiul public european, numai de bine. Practic, deloc. Deci, potrivit vechiului principiu anglo-saxon, no news, good news, dacă nici despre europeni, despre homo europaeus, nici despre spaţiul public european, nu se vorbeşte nimic, înseamnă că totul merge ca pe roate. Din păcate însă, lucrurile nu sînt chiar aşa.

La mai mult de 50 de ani de la crearea sa, între Uniunea Europeană şi cetăţenii săi s-a creat o falie, o ruptură. Ca şi cum fiecare ar fi o entitate distinctă, evoluînd separat, pe un drum paralel. Într-un moment crucial, ca cel pe care europenii îl trăiesc de mai mulţi ani deja, şi care se traduce în realitate prin mai multe crize - instituţională, societală, culturală, politică, a apărării şi a politicii externe, criză a solidarităţii mai ales - nevoia unui spaţiu public european comun este imperioasă şi chiar sine qua non. Liderii trebuie să se facă înţeleşi, dar ei au şi obligaţia de a auzi ceea ce se murmură în agora.

Într-un asemenea moment, presa devine liantul, dicţionarul care traduce cuvintele, vocea care transmite mesajul. Şi nu de acum, ci dintotdeauna, o funcţie primordială a presei, pe care aş rezuma-o, scurt, în crezul lui Albert Camus, cel mai important ziarist francez, european, înainte de a fi un imens scriitor: "povestea aceasta ne priveşte pe toţi". Presa devine mijlocul de transport prin care mesajul circulă dinspre elitele din turnul Bruxelles şi plebea din restul Uniunii Europene.

Despre toate acestea, ca şi despre existenţa firavă a unui debut de media europeană - vorbind un limbaj comun tuturor europenilor dar şi reflectînd probleme şi bucuriile tuturor europenilor, într-o dezbatere găzduită de Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice, Masteratul de Comunicare şi Guvernanţă Europeană, marţi, 5 mai, între 18.30-20.00. Sala 325, SNSPA, bd. Expoziţiei nr. 30A. Cu Iulia Badea-Guéritée, jurnalist Courrier International, Paris, şi Gabriel Giurgiu, realizator TVR, despre „Media europeană, între himeră şi realitate“. Doi dilematici, pe scurt!

Mai multe