New Europe 100 Challengers: lideri de inovare din Europa Centrală și de Est

12 decembrie 2015   Dileme on-line

Un vehicul care poate fi condus direct dintr-un scaun cu rotile, teste mai ieftine şi mai rapide pentru detectarea virusului Ebola, drone concepute pentru a fi utilizate în cadrul misiunilor de salvare – creatorii unor astfel de invenţii sunt doar câţiva dintre participanţii de pe lista celei de-a doua ediții a New Europe 100 Challengers, pentru cei mai remarcabili inventatori din Europa Centrală şi de Est.

Printre cei 100 de lideri ai schimbării  din regiune există persoane care utilizează tehnologia modernă pentru a crea noi drumuri în cultură, politică, afaceri, știință sau în activitățile sociale. Majoritatea dintre aceştia sunt antreprenori (50%) sau activiști și politicieni (32%). Această listă prezintă oameni care vor fi liderii de schimbare în Europa Centrală și de Est în viitorul apropiat – a declarat Wojciech Przybylski de Fundația Res Publica, inițiator al proiectului.

Printre participanţii din acest an se găsesc persoane care inițiază nu numai o schimbare pozitivă în societate, dar, de asemenea, oameni care rezolvă în mod activ anumite probleme sociale, cum ar fi creatorii unei platforme web de conectare a artiștilor cu potențiali cumpărători, designerii unui robot de reabilitare medicală interactivă, organizații care predau cunoştinţe IT copiilor sau constructorii  dronei AirDog, utilizată în sporturi extreme. Această ediție vizează, de asemenea, personalități politice proeminente – printre cei 100 se află Toomas Hendrik Ilves, președintele Estoniei – unul dintre arhitecţii economiei foarte bine dezvoltate a țării sale, care este acum sinonimă cu inovația și e-soluțiile în sectoarele economie, educație și politică –, și Andrej Kiska, președintele Slovaciei, care a fost un susținător fervent al culturii inovării pentru întreaga regiune. Nouă lideri sau echipe româneşti se află pe lista challengerilor din acest an, inclusiv András Kapy, CEO al Axosuits, o companie de robotică ce dezvoltă exoschelete de mare putere, ce pot fi folosite în scopuri multiple; Cosmin Mihaiu, cofondator al MIRA Rehab – dezvoltator de jocuri de exerciții, pentru dispozitive interactive care ajută la reabilitarea după un accident; și Stefania Druga, fondator al HacKIDemia, o rețea globală care proiectează ateliere de lucru şi kit-uri care permit copiilor să-şi folosească curiozitatea şi empatia, şi să se joace rezolvând provocări globale.

Participanţii au fost selectaţi de organizatori pe baza nominalizărilor publice și sugestiilor din partea partenerilor, în următoarele categorii: afaceri, știință, mass-media și cultură, societate și politică. Ce îi distinge? „Lista New Europe 100 din acest an arată că, în multe domenii-cheie - inclusiv educație, sănătate, transporturi, agricultură – inventatorii din regiunea noastră utilizează cele mai recente realizări tehnologice pentru a rezolva probleme sociale și de afaceri specifice” - explică Agata Wacławik-Wejman, șef de Politici Publice, Google CEE. Diversitatea listei arată că inovarea economică și socială în Europa Centrală și de Est au un potențial considerabil de creștere, creând asociații de afaceri puternice, locuri de muncă și creștere economică.

Ideea principală din spatele listei New Europe 100 este necesitatea de a ne arăta aprecierea și de a evidenția autorii unor astfel de idei creative și inovatoare. Potrivit organizatorilor, multe dintre aceste idei „se nasc în regiunea noastră, și autorii lor operează adesea pe o scară globală. Este foarte încurajator să vedem atât de multă creativitate în lista din acest an. Noi credem că dezvoltarea de parteneriate între aceste minţi creative va cataliza inovația dincolo de regiunea V4” - adaugă Beata Jaczewska, director executiv al Fondului Internațional Visegrad.

Proiectul New Europe 100 are ca scop sprijinirea inovării în Europa Centrală și de Est prin recunoașterea liderilor schimbării pozitive. Aceasta este a doua ediție a proiectului, organizată de Res Publica, împreună cu Fondul Visegrad, Google și Financial Times, în colaborare cu mai multe instituții notabile din regiune.

Lista completă a celor 100 de challengeri din regiune, alături de lista de la ediţia precedentă, pot fi găsite la www.ne100.org.

Mai multe