Nespresso Aged Sumatra – cînd faci drumul spre tine însuți

2 octombrie 2020   Dileme on-line

Descoperirile cele mai importante despre tine însuți le faci dintr-un impuls ce vine din cele mai străine orizonturi. Din ținuturile înalte ale Sumatrei de Nord, izolate în nori, unde sufletul omenesc trăiește și azi ca la începutul lumii, într-o neîntreruptă legendă cu zei și prinți, în care elementele naturii sînt vii și personificate, în care vulcanul vorbește, lacul e alimentat de lacrimile unei zeițe, vîntul e un fel vultur și iarba un fel de șarpe, Nespresso aduce o cafea profundă ca un mister dintre cele care te descoperă pe tine, în timp ce tu îți bați capul să-l descoperi pe el. Sortimentul Nespresso Aged Sumatra nu mai este doar despre plăcerea infinită de a bea o cafea de rară calitate, este o experiență a descoperirii de sine.

Acolo sus, în ținutul Gayo, din provincia Aceh, oamenii au răbdare pentru că și timpul are răbdare cu ei, iar boabele de cafea captează în ele tihna adîncă a împăcării dintre om și timp. După ce îndepărtează atît partea cărnoasă a cireșei de cafea arabica cît și pergamentul, lăsînd boabele de cafea descoperite în totalitate la uscat, fermierii locali le introduc în saci de iută și le depozitează între trei și cinci ani, ca să deprindă vînturile uscate și reci, umiditatea ploilor, lumina dreaptă a zilei și șoaptele nopților. Cum altfel să spună boaba de cafea povestea adîncului și a înălțimii dacă nu este lăsată să respire, pe îndelete, și pe una, și pe cealaltă? Căci acești oameni, împreună cu Nespresso, nu vor doar să livreze lumii o cafea, ci vor să îți spună ție și doar ție o poveste, care să fie chiar povestea ta. Și oamenii locului au răbdare cu boabele de cafea, căci acestea îți pot spune povestea doar dacă o învață ele singure, pe îndelete, fără grabă și la timp, după ciclurile naturii pe care nimeni nu le poate nici grăbi și nici încetini, ci doar le poate strica. Din grabă.

În răstimpul acestor ani, cafeaua nu este uitată. În anotimpurile în care deprinde aromele lumii sumatreze, fermieri cu aer de alchimiști se asigură că procesul îndelung de uscare și de maturare nu ocolește nici o părticică din ființa boabei. Apoi, după ce au absorbit lecția Universului, unele boabe sînt prăjite intens și rapid, altele încetișor pentru ca din amestecul lor să simtă iubitorul de Nespresso și notele vag dulci de cacao și caramel, dar și sugestia de frunze de tutun, într-o textură cremoasă.

Greu de descifrat cafeaua aceasta, despre care cafegii cu papila antrenată să simtă orice gust pînă la a 77-a nuanță (sau, poate pînă la a 777-a!), se întrec în figuri de stil. Sortimentul Nespresso Aged Sumatra rămîne, cum zicea un mare om odată, un mister învelit într-o ghicitoare în interiorul unei enigme. O ediție limitată, care te provoacă nelimitat! O cafea care îți arată ție și doar ție drumul spre tine...

Mai multe